Liviu Dragnea, reacție după alegerile europarlamentare 2019: Gabriela Firea intră în cursa pentru prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Drangea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că PSD trebuie să aleagă în perioada următoare candidatul pentru prezidențiale, menționând în acest sens numele Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, cu care șeful social-democraților a fost în conflict. PSD ar trebui să-și aleagă candidatul între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu, a spus Liviu Dragnea, după ce au fost făcute publice primele rezultate ale exit-poll-ului CURS/Avangard, singurul acreditat de BEC, pentru alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pe justiție.

„Nu sunt niște rezultate care să bucure PSD, trebuie făcute analize foarte rapid și foarte serios în partid”, a spus Liviu Dragnea în legătură cu rezultatele exit-poll-ului. Explicația pentru rezultatul prost - o posibilă „furtună a urii”.

Ce a spus Liviu Dragnea despre o eventuală demisie

Referindu-se, fără a-l nominaliza, la apelul lui Marian Oprișan de a demisiona, Liviu Dragnea a spus că în viață el și-a asumat și ce a făcut, și ce n-a făcut. „La fel o să fac și acum, împreună cu colegii mei, dar eu nu-mi asum astfel de lucruri nici pe Facebook, nici ascuns undeva printr-o țară apropiată, ci într-o discuție serioasă în Comitetul Executiv Național”, a completat Dragnea.

„Vina mea este că am acceptat în 2015 să fiu președintele partidului”, a spus Liviu Dragnea, în condițiile în care înainte de această declarație se vehicula informația că și-ar putea anunța demisia din fruntea PSD. 

Înainte de a ieși la declarații, Liviu Dragnea a purtat discuții private cu israelienii din echipa de consultanți, în timp ce Viorica Dăncila si Marian Oprisan au purtat discuții separate cu liderii care au venit în sediu. Potrivit statutului PSD, în cazul demisiei președintelui, Viorica Dăncilă ar trebui să preia președinția ca interimar.

„Eu sunt un om responsabil, nu o fac în fața dvs, o fac în interiorul PSD, într-o ședință CEx”, a spus ulterior în fața jurnaliștilor șeful social-democraților referindu-se la demisie.

Cum a propus-o Liviu Dragnea pe Gabriela Firea la prezidențiale

„Eu n-am spus niciodată că eu vreau să candidez la funcția de președinte al României. Mi-au cerut-o mulți oameni din miile, zecile de mii cu care m-am întâlnit în țară, și mulți colegi în ultimele două luni de zile. Nici nu puteam să fac un astfel de anunț în seara asta, în condițiile în care întâmplător, dar cu totul întâmplător, la mine termenele sunt programate în funcție de evenimentele politice”, a spus Liviu Dragnea, zâmbind amar. El s-a referit la faptul că luni își așteaptă sentința la Înalta Curte în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. „Eu cred că PSD-ul foarte curând trebuie să-și desemneze un potențial candidat. Am înțeles că ALDE îl susține pe dl Tăriceanu și foarte curând trebuie să facă această analiză: care dintre cei doi potențiali candidați, de la PSD și de la ALDE, au cele mai mari șanse să scape România de acest om care este acum la Cotroceni. Din partea partidului - nu hotărăsc eu, sper să particip la ședința CEx-ului când se va hotărî asta - n-am vorbit cu persoana respectivă, dar cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Liviu Dragnea. „Nu știu dacă Gabi mai vrea, după situația în care a trecut”, a adăugat Liviu Dragnea, referindu-se la problemele de sănătate pe care le-a avut primarul general al Bucureștiului.

Despre anunțul referitor la alegerile prezidențiale, a spus că el niciodată n-a spus că vrea să candideze, că trebuie făcută o analiză și stabilirea candidatului PSD să fie făcută în Congres, dar nu a exclus ca acest candidat să vină de la ALDE. Însă, din partea PSD, el a nominalizat-o pe Gabriela Firea.

„Eu cred că PSD foarte curând trebuie să-și desemneze un potențial candidat și foarte curând trebuie sa facă această analiză care dintre cei doi, candidatul ALDE și PSD este cel mai potrivit. Analiza trebuie făcută între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Liviu Dragnea, confirmând astfel indirect că nu va candida la Președinție. 

„Eu propun ca în prima parte a lunii iunie să se organizeze un congres”, a sugerat liderul PSD.

Totodată, el a spus că îi cere premierului Viorica Dăncilă ca „nu cumva” să-și dea demisia.

„Despre referendum - eu astăzi am luat buletinele pentru referendum și am și votat, așa cum am spus în câteva rânduri că nu sunt împotriva acestui referendum și nu sunt împotriva temelor de la referendum”, a explicat liderul PSD. „Întrebările au fost făcute prost și nici măcar Iohannis nu le-a ținut minte, dar în societatea românească nu a existat o dispută pe lupta împotriva corupției sau pe alte teme. Este important, dacă vreodată - dacă vreodată - vor veni la guvernare cei care au susținut public acest referendum vor respecta ceea ce spune acolo”, a comentat Liviu Dragnea.

Declarațiile liderului PSD s-au încheiat cu o furtună de întrebări din partea jurnaliștilor, iar liderul PSD a sfârșit prin a se enerva. Imediat a părăsit sala, cu lacrimi în ochi, și conducerea PSD a intrat în ședință, transmite jurnalistul digi24.ro aflat la fața locului.

Citiți și: Liviu Dragnea, întrebat de un jurnalist dacă e pregătit să meargă la închisoare: „Nimeni nu e pregătit!”

Primele rezultate ale exit-poll-ului arată că PSD și PNL sunt la egalitate, fiecare creditate cu câte 25,8 la sută din intențiile de vot. Pe locul al treilea se situează Alianța 2020 USR-PLUS, cu 23,9 la sută din voturi, în timp ce ALDE nu ar trece pragul: are 4,9 la sută din intențiile de vot. Acest sondaj efectuat la ieșirea de la urne, dacă va fi confirmat de rezultatele oficiale, arată că partidele de opoziție au câștigat scrutinul, în timp ce partidele de la putere au pierdut.

România a votat duminică, 26 mai, în cadrul alegerilor europarlamentare din 2019 și a referendumului pentru justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. A fost o zi lungă, în care românii s-au mobilizat exemplar și s-au prezentat la urne în număr record. În diaspora, s-a stat la cozi imense și este puțin probabil ca toți românii să fi apucat să voteze

Primele rezultate la exit-poll, anunțate la ora 21.00:

  • PSD: 25,8%
  • PNL: 25,8%
  • Alianța 2020 USR-PLUS: 23,9%
  • Pro România: 5,7%
  • UDMR: 5,4%
  • PMP: 5,2%
  • ALDE: 4,9%
  • Alții: 3,3%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri