Viorica Dăncilă a plecat de la Cotroceni. Întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a durat aproape o oră

Data actualizării: Data publicării:
dancila vasilica viorica getty
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat la Cotroceni pe ministrul afacerilor externe. Şeful statului i-a solicitat să vină cu explicaţii după decizia Guvernului de a demara o analiză privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Şi, în plus, la sfârşitul săptămânii, România a blocat a declaraţie a UE de condamnare a relocării Ambasadei SUA din Israel. Premierul Viorica Dăncilă spune însă că președintele ar trebui să o sune atunci când convoacă un ministru la Cotroceni. Ulterior, șeful statului a chemat-o și pe Viorica Dăncilă, la aceeași oră, la Cotroceni, iar premierul a anunțat. luni seara, că a acceptat invitația.

ACTUALIZARE 15.05.2018, 12.00 Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, au plecat de la Palatul Cotroceni. Întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a durat aproape o oră. La discuţii a participat şi vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o marţi la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă pentru consultări pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel, şeful statului precizând că Dăncilă poate fi însoţită de miniştrii de resort. Iniţiativa şefului statului a evnit în contextul în care, în urma unei invitaţii pe aceeaşi temă adresată ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, prim-ministrul a precizat că nu i s-a cerut acceptul pentru o astfel de discuţie. 

ACTUALIZARE 19:15 Viorica Dăncilă a acceptat invitația lui Klaus Iohannis și va merge mâine la Cotroceni.


ACTUALIZARE 17:45. Președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, marți, de la ora 11:00 la Palatul Cotroceni pentru discuții cu privire scandalul mutării ambasadei României la Ierusalim.

Textul invitației:

„Doamnei Vasilica -Viorica Dăncilă

Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluții recente din politica externă, în temeiul dispozițiilor art. 86 din Constituție, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce țin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.”


ACTUALIZARE. Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a vorbit cu președintele Iohannis și a spus că vine marți la Cotroceni, dacă șeful statului o sună în prealabil pe premierul Viorica Dăncilă.


ACTUALIZARE. Potrivit agendei de mâine a preşedintelui Klaus Iohannis, marţi la ora 11.00 este programată întâlnirea dintre şeful statului şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. 


„Domnul președinte, dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru. Așa este normal”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.

Fără acest telefon, dl. Meleșcanu merge la Guvern? a fost întrebată de jurnaliști Viorica Dăncilă.

„Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbești cu primul ministru. Aceasta este regula și acestă regulă trebuie respectată de toată lumea, cum și eu respect toate regulile care țin de președinte. (...) Președintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuși un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate”, a spus Viorica Dăncilă.

„Dl. Meleșcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru și bineînțeles, dacă își va da acordul primul ministru, va merge. Eu nu pot să dau acordul pentru ceva în care nu am fost întrebată”, a adăugat șefa executivului. Ea a fost întrebată dacă ministrul de externe ar trebui să meargă la Cotroceni, din moment ce n-a fost sunată de președinte.

Pe aceeași temă, a convocării lui Teodor Meleșcanu la Cotroceni, a vorbit și liderul PSD, Liviu Dragnea: „În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de externe, este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru după o discuție cu dl ministru Meleșcanu”, a spus președintele social-democrat. El a ţinut să precizeze că, la întâlnirea în trei de la Cotroceni de la instalarea Guvernului Dăncilă, s-a convenit ca preşedintele sau consilierii săi să nu cheme direct miniştrii la discuţii la Cotroceni.

„ S-a convenit că preşedintele sau consilierii prezidenţiali sau şefii de cabinet ai consilierilor prezidenţiali nu convoacă şi nu cer miniştrilor să vină la întâlnire la Cotroceni, ci este o discuţie care are loc între preşedinte şi prim-ministru, preşedintele discută cu primul ministru, îi solicită sau îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu unul sau mai mulţi miniştri şi amândoi convin să aibă loc această întâlnire. Acest lucru nu s-a respectat niciodată şi va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că preşedintele nu conduce Guvernul, chiar dacă asta îşi doreşte şi tot ce face Guvernul fără să-l întrebe - nici nu poţi să-l întrebi tot timpul, pentru că nu este foarte uşor de găsit - sau Parlamentul deranjează. Deci, va comunica doamna prim-ministru, va comunica ministrul de externe dacă va avea loc această întâlnire, asta nu e o problemă a PSD”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebată, luni, și despre vizita la Vatican și anunțul privind venirea Papei în România - un alt subiect pentru care a fost criticată de președinele Iohannis - , Viorica Dăncilă a precizat: „Vreau să lămuresc un lucru: vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, nu este făcută nici pentru prim-ministru, nici pentru președintele României, este făcută pentru România și pentru români și eu vreau să se bucure de această vizită România și românii”. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri