Meleșcanu, la Digi24: „Ar fi fost inutil” să ridicăm aderarea la Schengen în mandatul președinției rotative a Consiliului UE

Data actualizării: Data publicării:
MAE - ROMANIA - CROATIA
Foto: Inquam Photos / George Calin

Finlanda deţine de la 1 iulie preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, după ce a preluat mandatul de la România. Momentul când monitoarele de la Comisia Europeană au trecut de la sigla preşedinţiei române la cea finlandeză a fost întâmpinat cu aplauze. În ciuda acestui fapt, România nu a profitat de poziția mai bună pentru a ridica problema aderării la spațiul Schengen. „Ar fi fost inutil”, a spus Teodor Meleșcanu, la Digi24.

Primul mandat al României în fruntea Consiliului Uniunii Europene a fost un succes. 90 de dosare legislative au fost închise în ultimele șase luni. Printre ele sunt unele care ţin de securitate, cum ar fi consolidarea Agenţiei Frontex, dar şi cel care se referă la noile cărţi de identitate, mai greu de falsificat. Țara noastră va mai deţine preşedinţia rotativă peste aproximativ 14 ani.

Un minus al acestei președinții îl reprezintă faptul că România nu a ridicat problema aderării la spațiul Schengen.

Pentru Schengen, evident că acolo avem de-a face cu o decizie strict politică. Nu are nimic de-a face cu ceea ce înseamnă respectarea de către România a rigorilor pe care le are spațiul Schengen”, a spus ministrul de Externe, la Digi24.

Întrebat de ce din poziția de forță pe care a avut-o țara noastră nu a negociat mai bine, la nivel politic, acest dosar, Teodor Meleșcanu a răspuns că „obiectivul nostru nu a fost acela de a obține beneficii din postura de președinte al Consiliului UE”.

În continuare, întrebat dacă măcar a ridicat această problemă la nivel politic, ministru a spus că „tema respectivă este pe agenda consiliului JAI”.

Este un carusel în care, din când în când, se schimbă cei care au rezerve cu admiterea noastră în Schengen din motive politice. Ar fi fost inutil (să fie forțat 'caruselul', n.red.) pentru că jocurile sunt foarte bine aranjate”, a adăugat el.

În ceea ce privește faptul că România are „o altă poziție” după aceste șase luni, iar țara noastră ar putea să profite mai mult, Teodor Meleșcanu a spus că „problema e legată mai mult de ceea ce reprezintă Schengenul astăzi, se confruntă cu foarte mari probleme, o serie de state membre au introdus controale la frontieră”.

În al doilea rând, se discută foarte mult despre un nou Schengen. Ne aflăm într-o perioadă în care se discută puțin despre ce va fi viitorul Schengen. Din punctul meu de vedere chiar nu văd care sunt dificultățile foarte mari”, a subliniat el.

Meleșcanu a mai spus că „ar fi o posibilitate, de a da un semnal” ca în următoarele luni România să intre în Schengen cu aeroporturile. „S-a discutat de mai multe ori”, a precizat el.

Teodor Meleșcanu: „Problema Schengenului este legată de transportul de mărfuri”

Problema Schengenului este legată de transportul de mărfuri, nu e legată de cetățeni. Oricare dintre noi poate să meargă în orice țară a UE cu cartea de identitate”, a mai declarat el, minimizând controlul de la întoarcerea în țară pe aeroporturi.

Singura chestiune reală este reducerea de timp pentru transportul de mărfuri la frontiera noastră. Asta este cea mai importantă temă și de aceea sunt foarte multe discuții. Una din marile probleme ale Europei occidentale este politica de delocalizare a societăților, toate acestea care se delocalizează în România beneficiază de anumite avantaje, în primul rând salariile mai mici, forță de muncă destul de calificată. Atunci există o presiune la nivelul opiniei publice din țările Europei de Vest, care sunt foarte sensibile la pierderea locurlor de muncă. Aduceți-vă aminte de celebra afacere a Nokia, care s-a stabilit lângă Cluj și care a închis o fabrică de vreo 10.000 de oameni, gândiți-vă la Renault. Presiunea este în țările lor, unde ei nu vor să mai dea drumul să de delocalizeze înspre zona Europei Centrale și de Est”, a mai spus ministrul de externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri