Ministrul Transporturilor demisionează și anunță nereguli descoperite la Metrorex și CFR

Data actualizării: Data publicării:
Lucian Șova, fost ministru în guvernele Tudose și Dăncilă
Lucian Șova, fost ministru în guvernele Tudose și Dăncilă Foto: captură TV

Ministrul transporturilor, Lucian Șova, şi-a depus joi demisia de la Ministerul Transporturilor,  lăsând astfel vacant postul pentru care deja a fost nominalizat deputatul PSD Mircea Drăghici. Este o schimbare de atitudine venită peste noapte din partea ministrului, care miercuri declara că nu își va da demisia decât dacă îi cere partidul, pentru că alte motive, de natură profesională, nu ar fi.

Citiți și:  Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, votați în CEx. Miniștrii pe care ar trebui să-i înlocuiască nu demisionează

ACTUALIZARE. La scurt timp după anunțul demisiei, ministrul Lucian Șova a transmis presei două comunicate prin care anunță nereguli la Metrorex și CFR.

Astfel, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. (Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Secțiunea Râul Doamnei- Hașdeu (Opera). Verificările au fost efectuate în perioada 22-31.08.2018. În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

De asemenea, Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a constatat, în urma unor verificări la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S.A, că instituția ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitații pentru transport de cărbune.

Iată comunicatele transmise de Biroul de presă al Ministerului Transporturilor:

DEFICIENȚE ÎN IMPLEMENTAREA MAGISTRALEI 5 DE METROU, CONSTATATE DE CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI TRANSPORTURILOR, LUCIAN ȘOVA
Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Secțiunea Râul Doamnei- Hașdeu (Opera)-Structura de rezistență(“Proiectul”).
Verificările au fost efectuate în perioada 22-31.08.2018.
În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.
În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existența unor nereguli și/sau posibile fraude în implementarea Proiectului așa cum sunt ele definite în Ordonanța de urgență nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora.
Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziție iar în derulare au intervenit majorări substanțiale ale valorii acestuia, informații ce reprezintă indicii de fraudă.
În urma analizării modului în care a fost pregătită și derulată licitația publică și a modului de stabilire a termenilor contractuali și implementarea contractului s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane lei.

Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea și luarea măsurilor.
Totodată, membrii Consiliului de Administrație al Metrorex precum și conducerea societății vor analiza constatările și concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova și vor dispune măsurile legale  pentru stabilirea, cercetarea și sancționarea după caz a personalului responsabil pentru deficiențele constatate.

POSIBIL PREJUDICIU DE PESTE 19 MILIOANE DE LEI LA CFR MARFĂ ÎN URMA UNEI LICITAȚII PENTRU TRANSPORT DE CĂRBUNE
Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a constatat, în urma unor verificări la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A, că instituția ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitații pentru transport de cărbune.
Societatea CFR Marfă a participat la licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune.
Comisia de licitație a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziția organelor de control, deși putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei.
Prin nereofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Șova consideră că în acest caz s-au creat premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat.
Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a transmis organelor competente să evalueze dacă această acțiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă


Joi dimineața Lucian Șova era așteptat la Guvern ca să discute cu premierul Viorica Dăncilă și să-i înmâneze demisia.

Miercuri, Olguţa Vasilescu a fost propusă oficial de PSD pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, iar Mircea Drăghici a fost nominalizat la postul de ministru al Transporturilor. Anunţul a fost făcut de către premierul Viorica Dăncilă, după o şedinţă CEx a PSD. Decizia a fost luată în unanimitate.

Inițial, pentru funcția de ministru al transporturilor a fost nominalizată Lia Olguța Vasilescu, dar președintele Iohannis a refuzat propunerea și nu a semnat nici decretul de revocare din funcție a lui Lucian Anton. Nefiind vacantat, postul a rămas ocupat, astfel că s-a iscat o controversă în legătură cu o nouă propunere pentru această funcție.

Lucian Şova şi Paul Stănescu - în cazul cărora președintele nu a semnat revocarea - au transmis miercuri că nu vor demisiona din funcţiile de la Guvern. Premierul Viorica Dăncilă le-a spus jurnaliştilor că ar trebui să-i întrebe pe aceştia de ce nu demisionează.

Liviu Dragnea declarase că CEx aşteaptă de la cei doi miniştri propuşi pentru remaniere „demisiile de onoare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri