„Oprim votul până nu îşi ia camera!” De ce nu mai vor parlamentarii să fie filmați de sus când votează cu bile

Data publicării:
vot cu bile digi

„Cameramanul care este la balconul de la etaj 2, vă rog să coborâți la locul rezervat presei. Se aude?! Vă rog să coborâți la locul rezervat presei. Oprim votul până nu îşi ia camera!”, spunea președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în 29 martie 2016.

Ședința a fost reluată pentru că presa nu încălcase de fapt niciun regulament.

Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 şi 11 şi sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulaţia către lojile destinate presei şi cele destinate publicului”, le-a explicat Valeriu Zgonea parlamentarilor a doua zi, conform stenogramei ședinței Biroului permanent din 30 martie. Insistențele șefului de la Senat l-au pus în încurcătură și pe vicepreședintele Camerei Deputaților care conducea ședința de marți, 29 martie. Pe imagini, se vede cum Gabriel Vlase îi atrage atenția unui angajat că presa filmează în continuare. Acesta îl lămurește însă că jurnaliştii au acces și la balcon și în spatele sălii, de aproape 15 ani.

Angajații Camerei Deputaților le-au recomandat însă jurnaliștilor prezenți să nu filmeze cadru strâns cu urnele, astfel încât să nu se vadă cum votează parlamentarii.

Momentul nu a trecut neobservat. În ultima ședință a conducerii Camerei Deputaților s-a discutat de modificarea regulementului. UDMR a susținut că în caz contrar aleșii ar putea depune plângere penală împotriva Parlamentului.

Dreptul deputatului sau al senatorului de a-şi exercita votul secret. Atunci când deputatului i se lezează acest drept de către cel care trebuie să asigure, cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor (...) se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”, a spus Mate Andreas Levente, deputat UDMR.

Solicitarea colegilor mi se pare corectă, justă, normală. Adică, cine vrea să își arate votul nu e nici o problemă, poate să își arate votul (Are vreo legătură această modificare a Regulamentului cu cererile procurorilor DNA?) Nu, nu, în niciun caz!”, spune Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților.

„Înseamnă că nu am învățat nimic din ideea de democrație în România. Votul nu ar trebui să fie unul secret în cazul ridicării de imunităţi”, spune Alina Gorghiu, copreședinte PNL.

Decizia o va lua Biroul Permanent al Camerei Deputaților, săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri