Ordonanță de urgență pentru naveta elevilor

Data actualizării: Data publicării:
sedinta guvern ciolos

Guvernul va adopta, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind decontarea navetei elevilor. Peste 125.000 de copii fac naveta şi există diferenţe mari de costuri între judeţe, a atras atenția premierul Dacian Cioloş în deschiderea şedinţei de Guvern.

„O să discutăm şi o să adoptăm un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică cadrul legislativ pentru decontarea navetei elevilor. Avem în România peste 125.000 de elevi care fac naveta zilnic. Circa 1 din 5 elevi din România face naveta. Pe de altă parte, avem în momentul de faţă diferenţe foarte mari de costuri ale abonamentelor cu naveta de la un judeţ la altul, chiar dacă avem un tarif maximal de rambursare a costurilor navetei stabilit prin legislaţie”, a declarat, miercuri, Dacian Cioloş.

Ordonanța de guvern prevede decontarea integrală a transportului elevilor, în limita a 50 de kilometri. De asemenea, ordonanța stabilește cadrul pentru introducerea unui tarif maximal pe kilometru obligatoriu, în condițiile în care aum există mari diferențe între județe. 

Spre exemplu, taxa pentru 10 kilometri variază în 29 de lei și 228 de lei. 

„Sunt diferenţe greu de justificat de la un judeţ la altul, în condiţiile în care valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Vom stabili prin proiectul de OUG cadrul legislativ pentru a avea un tarif maximal pe kilometru obligatoriu în toate judeţele, urmând ca apoi, în perioada imediat următoare, printr-o hotărâre, să definim acest tarif maximal şi cadrul în care acest tarif maximal se aplică. Este foarte important acest lucru, pentru că sunt mulţi elevi care fac naveta în România, rata abandonului şcolar este în continuare mare. Sunt mai multe măsuri pe care le-am luat anul acesta la Ministerul Educaţiei, împreună cu Ministerul Muncii pentru a reduce această rată de abandon şcolar. Naveta este una din măsurile care pot să ducă la reducerea acestui efect negativ”, a spus şeful Guvernului.

În 2015, valoarea totală a abonamentelor s-a ridicat la 18 milioane, dintre care au fost decontați 7 milioane de către stat. Restul sumei a fost plătit de familiile elevilor. 

Peste 125.000 de copii fac naveta, mulți dintre ei provenind din mediul rural și din comunități sărace. Lipsa banilor pentru plata navetei a fost un motiv al abandonului școlar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri