Parlamentarii, suflete caritabile

Data publicării:
parlamentari

Cu salariile majorate semnificativ în ultimul an, mai mulţi parlamentari anunţă că donează fundaţiilor sportive sau de caritate o parte din surplus. Există însă analişti pentru care generozitatea este suspectă: senatorii şi deputaţii ar încerca de fapt să îşi spele imaginea.

La începutul lunii parlamentarii au remarcat că indemnizaţia le-a crescut pe neaşteptate cu 800 de lei.

„Cred că noi nu merităm aceşti bani. Diferenţa salarială între aleşi şi cetăţenii de rând e foarte mare, de aceea nu pot sa suport presiunea aceasta publică şi morală de a fi singurul căruia i se măreşte salariul”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR.

Ca urmare, deputatul USR a trimis banii în plus unei asociaţii care le oferă mâncare săracilor. Gestul ar putea fi repetat şi de alţi aleşi USR. Tudor Benga de exemplu, de teamă să nu fie acuzat de populism, le cere sfaturi alegătorilor lui pe Facebook. „Scrieți-mi vă rog mai jos dacă sunteți sau nu de acord cu donația și, dacă sunteți de acord, și unde anume credeți că ar fi cel mai de ajutor sa o fac”.

Nu sunt primii care îşi dăruisc salariile. În 2015, când Gabriel Oprea, lăsat premier interimar, a dublat salariile demnitarilor, Victor Ponta a anunţat că donează diferenta de salariu echipei de baschet a Clubului Steaua.
Alţii investesc tot în politică. Pe vremea când era preşedintele ţării, iar PMP făcea primii paşi în politică, Traian Băsescu a decis să doneze partidului tot salariul său pe o lună.

Pentru unii aleşi, nu salariul este problema, ci contestatele pensii speciale. Ca să fie sigur că nu se trezeşte la bătrâneţe cu bani în plus, Liviu Dragnea şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor chiar înainte de încheierea mandatului.

„Nu vreau să beneficiez de prevederile acelor pensii speciale, pentru că nu cred că e corect, normal, ca până în momentul în care pensiile mici nu sunt ridicate, un parlamentar să beneficieze de asta”, spunea Liviu Dragnea la 10 aprilie 2016.

Gestul nu era obligatoriu, odată ce pensiile speciale se trimit doar aleşilor care le cer. Este dovada că bună parte din aleşi recurg la astfel de donaţii pentru un plus de imagine.

„Sunt acţiuni de imagine. Ele sunt îndreptate înspre camerele de luat vederi şi mai puţin înspre cei care sunt într-adevăr în nevoie. Este un populism pur. Ei nu dau bani din banii lor. Ei dau bani din banii pe care îi plătesc cetăţenii întregii românii”, atrage atenția Andrei Țăranu, analist politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri