Parlamentarii vor să introducă un impozit suplimentar pe venit pentru supermarketuri

Data publicării:
hipermarket lactate-1

„După înghesuiala de la casele de marcat, se vede că au succes. Românii muncesc din greu în străinătate, trimit bani în țară, iar patronii acestor mega magazine din afară își vând mărfurile în România și duc profitul în țările lor, plătind taxe și impozite la fel ca micii comercianți”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Acest impozit suplimentar ar urma să fie de 0,5 la sută pentru cei care realizează venituri de 3 milioane de euro și de 1,2 la sută pentru cei care au venituri de peste 50 de milioane de euro.

Argumentul pentru acest impozit este următorul: micile afaceri au falimentat, vânzările lor au fost în scădere, în timp ce marile lanțuri comerciale înfloresc, ba chiar anunță că deschid noi magazine. În plus, furnizorii români sunt împovărați cu taxe și impozite.

„Nu e cam mult, fără îndoială sunt foarte multe inechități care există în economia de piață românească. E binecunoscut faptul că odată cu ofensiva agresivă a hipermarketurilor, foarte multe afaceri din România au fost falimentate, iar poziția și condiția producătorului român e de inferioritate atât datorită mecanismelor europene, cât și a forței extraordinare a hipermarketurilor”, a argumentat la Digi24 Daniel Fenechiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

În plus, Daniel Fenechiu susține că hipermarketurile, ca investiții străine, știu să-și protejeze foarte bine banii și prin „unele mecanisme la limita legii” reușesc să și-i scoată din țară fără să plătească impozite și taxe „cât se poate de mici”.  Urmăriți-i întreaga intervenție la Digi24 în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri