Parlamentul nu are bani pentru pensiile speciale

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Camera Deputaţilor va cere 12 milioane de lei de la Guvern ca să reuşească să plătească pensiile speciale foştilor aleşi. De la 1 iulie, au fost majorate indemnizaţiile, aşa că unii dintre foştii parlamentari au dreptul la peste 10.000 de lei lunar.

Corneliu Ciontu a fost deputat timp de 12 ani. Are dreptul la o pensie specială de peste 10.000 de lei, acum după majorarea indemnizaţiei de parlamentar. Spune că remuneraţia poate face diferenţa în privinţa pregătirii profesionale a celor care intră în Parlament.

Corneliu Ciontu - fost parlamentar: „Noi, ca parlamentari, nu avem dreptul să facem niciun fel de afacere. De asemenea, nu ni s-a dat, nicio lună măcar, vechimea în muncă care însemna 25%, sumă care apoi ar fi fost adăugată la plățile către asigurările sociale ar fi mărit pensia. Populația României trebuie să cunoască că în toate parlamentele din lumea asta se dau asemnea indemnizații.”

Cam 11 milioane de lei a pus Parlamentul deoparte pentru pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Insuficient, doar Camera Deputaţilor are nevoie de încă pe atât pentru aleşii ieşiţi la pensie.

Adriana Tudorancea, şef departament economic: „La rectificarea din acest an vom solicita 12.300.000 pentru a acoperi plățile după luna iulie.”

478 de foşti deputaţi au solicitat pensie specială până în prezent.

Noua lege a salarizării a crescut veniturile parlamentarilor. Şi pensiile speciale au crescut. Dacă 2.032 lei era indemnizaţia de până acum a unui parlamentar cu un mandat în CV, acum valoarea acesteia a cresut la 3.445 lei.

Parlamentarii care au fost aleşi pentru trei mandate câştigă cel mai bine şi vor avea o pensie specială chiar mai mare de la 6.096 de lei la 10.335 lei.

Statutul deputaţilor şi al senatorilor impune ca pensia să crească ori de câte ori este majorată indemnizaţia brută a unui ales în activitate. În prezent, un deputat sau senator ia lunar 13 mii de lei brut.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Au fost blocate pentru că nu mai există sumele necesare pentru acordarea acestor indemnizaţii şi probabil că dacă la rectificarea bugetară vor fi aprobate sume suplimentare ele se vor acorda. Dacă nu...”

La Senat ar mai fi nevoie de aproximativ 6 milioane de lei, potrivit informatiilor obţinute Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri