Pasajul secret din Palatul Parlamentului

Data publicării:
parlament

Este una dintre cele mai controversate clădiri din lume, fapt ce a dat naştere la legende şi mituri. La peste 30 de ani de când a fost construită, fosta Casă a Poporului continuă să ascundă multe mistere, precum sălile în care sunetul se amplifică singur. Costurile şi cantitatea de materiale folosite reprezintă recorduri încă greu de doborât.

Este a doua clădire ca mărime din lume după Pentagon. Înălţimea Palatului Parlamentului este de 84 de metri. Asta este doar ce vedem la exterior, pentru că sub pământ, la subsol mai găsim două buncăre antiatomice şi zeci de kilometri de tuneluri secrete”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

Puţină lume ştie că, într-una dintre sălile de sedinţă ale liderilor comunişti, Nicolae Ceauşescu a ordonat construirea unei pasaj secret, la doar doi metri de scaunul pe care stătea.

„La o primă vedere nu pare nimic nelalocul lui, nu pare nimic deosebit. Este un perete acoperit de lemn. Dacă te apropii însă îţi dai seama că aici este o uşă. Aici este cantul uşii, aici la jumătate, de asemenea îl mai vezi şi aici jos şi o să încerc să vă arăt şi iala care este sub acest brâu de lemn, şi de asemenea mânerul de care această uşă este trasă. Evident că în acest moment este închisă. Este o uşă care dă într-un pasaj secret, în momentul în care aici, în această sală, în care Nicolae Ceauşescu şi conducerea de partid aveau şedinţe, dacă era un moment de urgenţă, un moment periculos pentru liderul suprem, putea fi luat direct şi dus pe această uşă, prin pasajul secret, în afara clădirii”, relatează reporterul Digi24.

Şi cum megalomania dictatorului atinsese cote maxime, într-una dintre cele mai mari săli ale clădirii, arhitecţii şi inginerii au apelat la un truc.

„Aplaud și se aude foarte tare... Sala a fost construită de aşa manieră încât, în momentul în care Nicolae Ceauşescu era aplaudat, ovaţionat, acustica să permită amplificarea sunetului. Astfel dacă în sală erau undeva la 2000 de oameni care aplaudau, trebuia să se audă gălăgia, larma ca şi când ar fi fost îm sală patru mii sau poate cinci mii de oameni”, relatează Toma Petcu.

Încă de la începutul construcţiei, Casa Poporuluia a bătut record după record.

Abia în momentul în care te uiţi pe cifre îţi dai seama de adevărata dimensiune a acestei clădiri. Podelele, pereţii, coloanele, toate sunt acoperite cu marmură, s-a folosit o cantitate de 1 milion de metri cubi de marmură. De asemenea, în momentul construirii clădirii s-a folosit şi foarte multă sticlă, nu mai puţin de 200.000 de metri cubi de sticlă. Fiind o construcţie, o clădire extrem de mare, cu săli foarte mari, cu holuri foarte largi, evident că şi cantitatea de covoare care a fost folosită este una impresionantă. Avem în acest moment în Palatul Parlamentului nu mai puţin de 220.000 de mp de covoare. De asemenea, s-a folosit o cantitate foarte mare şi de cristale şi acest lucuru se poate observa pe toate holurile din Parlament, numai puţin de 3.500 de tone de cristale, asta însemană că în acest moment avem în Palatul Parlamentului 2.800 de candelabre. Evident şi cantitatea de lemn folosită în momentul în care s-a construit clădirea este una destul de mare, nu mai puţin de 900 de mii de metri cubi de lemn”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri