Ponta: „Nu cunosc niciun caz în care președintele CE să zică: eu nu vin la Guvern. E un mesaj politic extrem de grav”

Data actualizării: Data publicării:
captura ponta

Fostul premier Victor Ponta a vorbit la Digi24 despre întâlnirea ratată dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Este o problemă politică foarte gravă, a spus el.

„Nu s-a întâmplat niciodată ca președintele Comisiei Europene să vină în România sau într-o țară membră UE și să nu aibă o întâlnire oficială la Guvern. Știu că d-na Dăncilă a cerut o asemenera întâlnire oficială la Guvern și a fost refuzată de dl Juncker și cineva din staff-ul domniei sale i-a sugerat: dacă tot nu vine la Guvern, hai la aeroport să facem niște poze, să-l saluți”, a spus Victor Ponta.

„E o problemă politică. Refuzul d-lui Juncker nu e altfel de justificat decât prin faptul că în cadrul Comisiei Europene, la cel mai înalt nivel, ceea ce se intâmplă în Guvernul României, scrisorile acelea absolut mincinoase trimise către Comisia Europeană sunt văzute și se ia poziție”, a adăugat el.

Victor Ponta spune că a fost vorba și despre o gafă de protocol, pe care o pune pe seama faptului că premierul are „consilieri impuși de Dragnea”.

„Nu mi s-a întâmplat niciodată să întârzii la o întâlnire oficială dintr-un motiv foarte simplu. Am avut cel puțin un consilier care numai de asta se ocupa și aveam ofițerii SPP care țineau legătura cu ofițerii SPP care se ocupau de respectivul demnitar și îmi băteau la ușă, la birou: dl premier, trebuie să plecăm, haideți la aeroport, la întâlnire, unde era”, a spus Victor Ponta.

„A treia problemă e cea mai urâtă. Se poate întâmpla să ai o gafă. Care e răspunsul deja tipic din partea staff-ului guvernamental? În loc să spui: ne cerem scuze, a fost o neînțelegere, vii cu o minciună de o ticăloșie, murdărie fără seamăn”, a adăugat el.

Ponta a explicat că SPP îi însoțește pe demnitarii străini conform dispozițiilor pe care le dau aceștia: „Dacă Juncker le spunea: stăm la aeroport 3 ore, atât stătea”.

„Și în vizită privată dacă vine, la o nuntă sau în vacanță, președintele CE se vede cu premierul pentru că el e omologul șefului guvernului, nu al șefului de stat. Nu cunosc niciun caz, nici din România, nici altă țară membră UE, în care președintele CE să zică: eu nu vin la Guvern, dacă vrei să vii să mă vezi, vino la hotel sau aeroport. E un mesaj politic extrem de grav, în condițiile în care peste câteva săptămâni o să avem dezbatere în Parlamentul European despre statul de drept și valorile democratice în România”, a spus Ponta.

El a amintit că România va asigura în prima jumătate a anului viitor președinția rotativă a UE.

„În mod normal, dl Juncker ar fi avut multe de discutat cu d-na Dăncilă, însă știe că orice discuție cu d-na Dăncilă e inutilă și că decizia e la Dragnea, iar el nu e un personaj frecventabil pentru nimeni din Europa”, a adăugat fostul premier.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri