Presă: Documente care atestă colaborarea lui Marian Munteanu cu Securitatea

Data publicării:
MUNTEANU RETRAGERE agerpres

Marian Munteanu, fostul liderul al studenţilor din Piaţa Univeristăţii, ar fi fost sursa "Ioan" a Securităţii, potrivit unui anagjament semnat în 28 martie 1988, scrie ziarul Adevărul, care citează documente CNSAS.

Anagajamentul lui Marian Munteanu cu Securitatea, potrivit adevărul.ro: "Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoş, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir şi al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în Bucureşti, mă angajez să sprijin în mod organizat şi secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate şi corectitudine şi să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan".

Prin acest angajament, Marian Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, urma să dea informaţii despre un lector portughez, dar şi despre mai mulţi studenţi străini.

La dosarul CNSAS s-ar păstra şi o chitanţă care datează din 23 decembrie 1988. Marian Munteanu ar fi fost plătit cu suma de 500 de lei.

Colaborarea lui cu Securitatea se încheie la aproape un an de la angajament, în 2 martie 1989. Data apare într-un raport al Ministerului de Interne în care s-ar preciza că Marian Munteanu ar fi adus un aport bun Securităţii.

Marian Munteanu a susţinut întotdeauna că nu a fost colaborator al Securităţii.

Reporter: Dumneavoastră aveţi vreo problemă legată de vreo colaborare cu Securitatea?

Marian Munteanu: „Eu nu am nicio problema legată de nimic. Când s-a făcut tam tamul cu armamentul, dezmintirea s-a făcut mică. Peste o săptămână, două, o lună, trei, când se va rezolva și altă chestiune, o să vedeti tot așa într-o notă mică. Eu sper ca data viitoare să puneți breaking news.”

Contactat de jurnaliştii de la Adevarul, Marian Munteanu susţine acelaşi lucru şi astăzi.

„Nu am timp de pierdut cu diferitele mistificări puse în circulaţie spre a fi discreditat. Am răspuns public, de nenumărate ori, pe larg, cu privire la toate acuzaţiile la adresa mea. Aceste aspecte vor fi clarificate, definitiv, doar de instanţele de judecată, în urma proceselor care vor urma. Cu privire la aşa-zisa "colaborare" cu Securitatea, se va dovedi că lucrurile stau exact invers: am fost urmărit, reţinut, anchetat de Securitate, în repetate rânduri, de-a lungul multor ani. Eu nu am semnat nimic (cu excepţia declaraţiilor date în faţa organelor de anchetă), nu poate exista nimic care să mă poată incrimina (mă refer la chestiuni reale), dimpotrivă”, a afirmat Marian Munteanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri