Klaus Iohannis, prima reacție după referendum: România aparține tuturor, deși suntem diferiți

Data actualizării: Data publicării:
170824_iohannis_gest_CONFERINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Klaus Iohannis a avut, marți, o primă reacție după afișarea rezultatelor de la referendumul privind modificarea Constituției, într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni. Președintele a afirmat că România aparține tuturor românilor, chiar dacă sunt diferiți, iar aceștia trebuiesă trăiască într-o țară în care să nu mai existe „pericole imaginare”.

„Atunci când pacea socială este pusă în pericol și avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tututor actorilor relevanți din societate.

Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși împreună acele falii care riscă să ne dezbine.

Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre și să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru. Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare. România aparține tuturor românilor. Deși diferiți, suntem toți români și vrem să mergem mai departe împreună într-o țară care și-a însușit și respectă valorile comune europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mers să voteze singur la referendum, cu aproximativ o oră înaintea de închiderea urnelor, la Sibiu.

La referendumul pentru redefinirea familiei din 6-7 octombrie 2018 au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC) în urma centralizării proceselor verbale din toate secţiile de votare.

S-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători. Voturi valabil exprimate la răspunsul 'DA' au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul 'NU' - 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule - 76.111, respectiv 1,97%.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri