Aviz pozitiv pentru bugetele de securitate naţională. Iohannis: premierul s-a angajat să vină cu o rectificare

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, sedinta CSAT 9 iunie 2015 - presidency.ro
Foto: presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit marţi, de la ora 12:30, pentru a oferi un aviz consultativ asupra bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, după ce Guvernul a cerut, vineri, un punct de vedere.

ACTUALIZARE. CSAT a avizat pozitiv bugetele de securitate națională, a anunțat președintele. 

Totuși, șeful statului a atras atenția că bugetul per ansamblu i se pare problematic. Este prea optimist, supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru creșterea foarte mare, în jur de 15 la sută, a spus președintele după ședința CSAT.

Bugetul prevede o alocare de 2 la sută din PIB pentru Apărare, dar e foarte important ca acești bani să fie folosiți pe programe pe termen lung, de dotare, a mai atras atenția președintele. 

Şeful statului a anunţat, totodată, că premierul Sorin Grindeanu s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, ”să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”.

Alte detalii, aici.

ACTUALIZARE. Ședința CSAT s-a încheiat. Președintele Klaus Iohannis face în scurt timp declarații de presă.

ACTUALIZARE. Ședința CSAT a început. Rămâne de văzut dacă se va ajunge la un consens pe bugetele instituțiilor ce țin de securitatea națională, după ce președintele s-a declarat nemulțumit, iar premierul a spus că nu e dispus să facă noi modificări la proiectul de buget. Avizul CSAT este consultativ. Nu s-a mai întâmplat însă ca acesta să fie negativ, deci s-ar putea să asistăm la o premieră.

Klaus Iohannis, sedinta CSAT 9 iunie 2015 - presidency.ro

 

După şedinţa CSAT, Guvernul este aşteptat să se reunească într-o şedinţă de Guvern pentru aprobarea proiectului de buget, care va fi apoi transmis Parlamentului, pentru a începe audierile în comisiile de specialitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat diminuarea bugetelor SRI, SIE, STS şi SPP, însă premierul Sorin Grindeanu a spus că nu vor fi operate noi modificări la proiectul de buget.

În CSAT, deciziile sunt luate prin consens, nu printr-un vot majoritar. Avizul dat bugetelor acestor instituţii este consultativ, precizează News.ro.

Este prima şedinţă a CSAT la care participă premierul Sorin Grindeanu, precum şi noii membri ai Guvernului Gabriel Leş (MApN), Carmen Dan (MAI), Teodor Meleşcanu (MAE), Florin Iordache (Justiţie), Alexandru Petrescu (Ministerul Economiei) şi Viorel Ştefan (Ministerul Finanţelor).

Vinerea trecută, guvernul fusese convocat la ora 13.00 pentru aprobarea proiectului bugetului de stat pe 2017, însă şedinţa a început cu câteva ore întârziere. Înainte de a începe şedinţa, premierul Sorin Grindeanu l-a sunat pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru un punct de vedere asupra bugetelor serviciilor de informaţii, iar Administraţia Prezidenţială a anunţat că va fi convocată o şedinţă a CSAT pentru marţi.

Imediat după acest anunţ au apărut critici din Guvern şi din PSD, pe motiv că preşedintele Iohannis a convocat prea târziu CSAT şi astfel se întârzie aprobarea bugetului pe anul 2017.

Administraţia Prezidenţială a răspuns printr-un comunicat că în 2015 bugetul pe anul următor a fost depus la secretariatul CSAT pe 7 decembrie, în termen de trei zile având loc şi reuniunea Consiliului. În schimb, în cazul bugetului pentru 2017, Guvernul a acţionat fără să se coordoneze cu CSAT şi a stabilit "unilateral" agenda bugetului.

Premierul Sorin Grindeanu a explicat, duminică, la un post de televiziune, că bugetul nu a putut fi transmis din timp Administraţiei Prezidenţiale pentru că s-a lucrat mult la el şi a fost definitivat abia înaintea şedinţei de guvern de vineri. Prim-ministrul a precizat şi că nu vor fi operate alte modificări în bugetele instituţiilor de siguranţă naţională, în pofida criticilor preşedintelui.

„Vom merge marţi la CSAT. Cu toată fermitatea, ne susţinem punctele de vedere şi nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru 2017”, a spus premierul.

Sorin Grindeanu susține că, deşi bugetele sunt mai mici decât în 2016, ele înregistrează o creştere faţă de anii trecuţi.

Bugetul Serviciului Român de Informaţii va fi cu 9,4% mai mic în 2017 decât în anul precedent, reducerile cele mai mari fiind la cheltuielile cu investiţiile şi în capitolul dedicat ordinii publice şi siguranţei naţionale. Şi SIE, STS şi SPP vor avea bugetele reduse cu aproximativ 10%.

Președintele Iohannis a avertizat, joi, printr-o scrisoare trimisă premierului Sorin Grindeanu, că reducerea acestor bugete ar fi o "gravă eroare" şi ar fi un gest iresponsabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...