Primele efecte ale protestelor: Social-democrații care s-au întors împotriva lui Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
dragnea obosit cu mana la ochi 180310_PSD_CONGRES_24_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Primele reacții anti PSD din interiorul partidului după noua turnură a situației politice. Senatorul Ecaterina Andronescu a cerut într-o scrisoare deschisă demisia Cabinetului Dăncilă şi retragerea lui Liviu Dragnea de la conducerea Partidului Social Democrat. Multe nume importante din PSD s-au grăbit să îl apere însă pe Liviu Dragnea şi să găsească explicaţii pentru cererile lui Andronescu: frustrări sau apartenenţe „soroşiste”.

,,SOS PSD”. Aşa începe scrisoarea deschisă a Ecaterinei Andronescu, cel mai popular vicepreşedinte al PSD, până la ultimele alegeri, când a fost marginalizată. Senatorul PSD spune că actualul Guvern nu o reprezintă. Şi nu reprezintă nici partidul, nici România. Le face colegilor de partid două propuneri: să schimbe actualul guvern cu unul de profesionişti. Iar Liviu Dragnea să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate şi să se retragă din fruntea partidului.

 

„(Ce efect va avea scrisoarea doamnei Andronescu? - n.r.) La cât îi cunosc pe cei din PSD, aproape zero”, afirmă Liviu Pop, senator PSD.

Şi fostul purtător de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, spune că va recurge la un gest extrem, după ce a încercat, în zadar, să reformeze partidul din interior. Va cere socialiştilor europeni să exludă PSD din grup. Solicitarea va fi făcută în Parlamentul European, la începutul sesiunii, în toamnă.

Cred că după ce s-a întamplat zilele acestea, cu violențele din piață, dupa felul în care PSD înțelege să conducă țara. PSD nu numai că nu mai este un partid de stânga, nu mai e un partid democratic”, spune Catalin Ivan.

USR a făcut un apel similar. Liderii au transmis o scrisoare deschisă la Bruxelles în care arată că PSD ,,este o rușine pentru grupul socialiștilor europeni''. Şi ALDE a fost luat în vizor. Şefa liberalilor austrieci a anunţat că va cere excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu din familia europeană, din cauza poziţiei sale referitoare la legile justiţiei. Reacţiile nu se opresc aici. Victor Ponta a criticat modul cum a reacţionat Executivul la protestele de vineri şi a spus că actualul guvern trebuie să plece.

Cred că România are nevoie de un guvern mult mai bun. UE are nevoie să nu mai primească ordine de la Dragnea, să nu mai folosească violența și puterea statului împotriva cetățenilor”, spune Victor Ponta, liderul formaţiunii politice Pro Romania.

Victor Ponta este de părere că prim-ministrul si majoritatea parlamentară să fie PSD-ALDE sau să aibă susţinerea acestei coaliţii.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri