Primele rachete Patriot ajung în România anul acesta

Data actualizării: Data publicării:
sistem de apărare antiaeriană Patriot
Foto: Inquam Photos/George Călin

Mihai Fifor, ministrul Apărării din România, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii unde s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, James Mattis. Delegaţia MApN a mai avut întâlniri la Washington D.C. cu reprezentanţi ai companiilor Raytheon, Lockeed Martin şi Bell Helicopters. Fifor a anunțat când vor intra primele sisteme de rachete Patriot în dotarea Armatei Române și când vin ultimele avioane F16 în țară. 

Mihai Fifor, ministrul Apărării: „Vizita în SUA a fost de succes, întalnirea cu Mattis a fost concludentă, partea americană a întărit rolul pe care îl are România. La rândul nostru, am asigurat partenerul de toată deschiderea. România este un partener loial, un partener de încredere, un partener care dorește să joace în anii următori un rol extrem de important la Marea Neagră, pentru că discuția pe această zonă s-a axat. Secretarul Mattis a dorit să știe cum vede Armata Română ce se întâmplă în momentul de față în această zonă a flancului estic al NATO.

A fost o discuție care s-a axat și pe modul în care Armata Română se va axa în perioada următoare. Am discutat despre acest 2% din PIB, iar ca o concluzie am asigurat încă o dată partenerul american de faptul că ne dorim să dezvoltăm în România, în continuare, relația cu SUA prin dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, prin dezvoltarea bazei de la Câmpia Turzii, printr-o prezență cât se poate de serioasă în zona Mării Negre prin prezență maritimă.

L-am invitat pe secretarul american al Apărării, domnul Mattis, în România și sperăm să și confirme o vizită în perioada imediat următoare.

De asemenea ne-am întâlnit cu reprezentanți din industria de Apărare. Sunt companii cu care ne întâlnisem și la București. Sunt companii interesate să vină să investească în România. Noi nu am plecat la cumpărături, ci ne dorim ca prin parteneriate cu companii din industria de Apărare să putem retehnologiza industria românească, să facem transfer de tehnologie, eu cred că e important ca banii să se întoarcă și în industria de Apărare românească.

Achiziția sistemelor de rachete Patriot e de tip „guvern la guvern”, nu discutăm de offset, clauza la mentenanță, se va face în România, vedem unde, până la finele anului armata va lua primul sistem Patriot, așteptam scrisoare din SUA.

Noi am solicitat clauza „dependable undertacking”, adică eșalonarea plății pentru Patriot pentru că este pe de-o parte predictibilitate, e mai convenabil să asigurăm pe următorii ani achiziția. În următoarele luni sperăm să finalizăm și negocierea cu cei de la General Dynamics și să pornim colaborarea între Uzina Mecanică București și ei. Până la finele anului urmează să luăm primele zece transportoare blindate Piranha.

Suntem în grafic cu cheltuielile și la finele anului vom arăta că suntem un partener credibil, avem bani, reușim să-i cheltuim.

Ultimele avioane F16 vor fi recepționate săptămâna viitoare. Suntem în discuții avansate pentru achiziționarea a încă 36 astfel de aparate, din SUA, nu din Portugalia, am trimis documentele necesare pentru a vedea prețul de achiziție.

De asemenea, pregătirea piloților e o discuție foarte importantă, nee interesează să avem o parte consistentă pe programul de training pentru F16. Ne interesează din punct de vedere al României. Continuăm să dezvoltăm programul Șoim, ca acest aparat de zbor românesc să devină de antrenament, să avem capacitatea de a opera aeronavele.”

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost, marţi, gazda unei recepţii cu ocazia vizitei în SUA a delegaţiei Ministerului Apărării Naţionale conduse de ministrul Mihai Fifor, care a subliniat decizia României de alocare a 2% din PIB pentru apărare în anul 2017 şi de a menţine acest nivel pentru următorii 10 ani, concomitent cu derularea unor programe importante de înzestrare şi modernizare a forţelor armate care să implice parteneriate între industriile de apărare ale celor două ţări.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri