Protocolul PSD-ALDE a fost semnat. Principalele puncte

Data actualizării: Data publicării:
161219_PSD_ALDE_PROTOCOL_07_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii PSD și ALDE au semnat un protocol de colaborare, pe patru ani, între cele două formațiuni. Liviu Dragnea a prezentat înțelegerea ca pe un acord pentru creșterea economică a României.

161219_PSD_ALDE_PROTOCOL_07_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Liviu Dragnea a subliniat, de asemenea, că în text se precizează că numirile în ministere vor fi făcute proporțional.

Protocolul are cinci puncte. Primul stabilește obiectivul coaliției - creștere economică, „creșterea bunăstării materiale și a calității vieții” și „respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”.

Punctul al doilea spune că PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare, „prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale”, potrivit documentului.

Cele două formațiuni, care au împreună 250 de mandate din totalul de 465 ale actualului Parlament, vor avea o propunere comună de premier (punctul al treilea)  și vor susține un guvern de coaliție, format din miniștri desemnați proporțional de PSD și ALDE, se arată în protocol.

Punctul 4 prevede că grupurile parlamentare PSD și ALDE „vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentaților proprii în Birourile Permanente ale celor două camere, în cadrul conducerii comisiilor permanente” și pentru susținerea proiectelor de lege ale celor două formațiuni.

Criteriile după care vor fi făcute numirile politice sunt „competența, integritatea și determinarea acestora de a realiza obiectivele din programul comun de guvernare”, a spus Liviu Dragnea. De altfel, aceste criterii sunt prezente și în protocolul de colaborare, la punctul 5.

După ce vom primi desemnarea din partea președintelui ne vom întâlni și vom finaliza această discuție. Proporțional înseamnă în funcție de voturi, dar nu o să venim cu calculatoare sau cu rigla de calcul. Vom ține cont de competențele oamenilor propuși. Dacă pentru ALDE o sa revină un număr mai mic de posturi nu o să ne cramponăm. Va fi o discuție deschisă și îndreptată către eficiență”, a spus Liviu Dragnea.

Anterior, în urma întrebărilor jurnaliștilor, președintele PSD a lăsat să se înțeleagă că ALDE va avea trei sau patru portofolii în viitorul guvern.

Cel mai important e conținutul acestui protocol. Astăzi am formalizat instituțional, politic, coaliția pe care am anunțat dinainte de alegeri că o vom alcătui. Asta are ca scop punerea în aplicare a programului de guvernare cu care partidele s-au prezentat în alegeri. Având în vedere că avem votul majorității cetățenilor și reprezentarea proporțională în Parlament, vom propune un candidat unic legitim la funcția de prim-ministru. Vom participa împreună la consultările pe care președintele le va organiza”, a spus copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea a adăugat că îi vor trimite președintelui o scrisoare oficială pentru a-l informa de constituirea coaliției. Administrația Prezidențială a anunțat astăzi noi consultări cu partidele - PSD urma să fie chemat miercuri, iar ALDE - joi.

Nici după semnarea protocolului, liderii celor două formațiuni nu au vrut să spună cu ce propunere de premier vor merge la Cotroceni. Singura informație a fost că acesta va fi din partea PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri