Viorica Dăncilă este candidatul PSD la alegerile prezidențiale: „Am încredere în mine”

Data actualizării: Data publicării:
Viorica Dancila
Viorica Dăncilă, premierul României - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național, iar apoi a fost validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

ACTUALIZARE: După CEX, Viorica Dăncilă a spus că s-a votat ținându-se cont de părerile tuturor organizațiilor județene.

Colegii au propus adoptarea unei rezoluții care să cuprindă faptul că, intrând în logica campaniei, e important ca opiniile noastre să fie spuse în forurile statutare, iar cei care vor ieși în spațiul public cu afirmații care să lezeze partidul sau candidatul la prezidențiale să fie sancționați. Orice pas greșit e un pas decontat de partid și trebuie ca în această luptă să dăm dovadă de determinare, unitate și corectitudine.

Sunt convinsă că fiecare coleg, va fi foarte implicat, că PSD are puterea să câștige aceste alegeri...

Am avut un vot în BPN pentru candidatul la președinție. Chiar dacă dl Pleșoianu nu a fost prezent, pentru că nu e membru, le-am propus colegilor să dăm un vot și pentru el. Pleșoianu a avut un vot în BPN, Gabriela Firea s-a retras din cursă și a menționat că pentru noi e foarte important să mergem la alegeri.

S-a votat pentru mine pentru a reprezenta partidul la prezidențiale. E un vot care mă onorează și mă responsabilizează. Am încredere în mine, în colegii mei, că vom câștiga aprecierile românilor, că vom crea un val de încredere la nivel național”, a spus Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a declarat, la finalul CEx al PSD de marți, în care a fost desemnată prezidențiabilul partidului, că are șanse în fața lui Klaus Iohannis și că românii pot vedea că ar putea avea primul președinte femeie.

Cred că am șanse și în fața lui Klaus Iohannis, pentru că am demonstrat că pot fi președintele tuturor românilor. Am demonstrat că eu caut consensul, echilibrul și cred că de acest lucru au nevoie românii. Cred că perioada în care împărțim românii în partidul meu și alte partide, în Guvernul meu și alte guverne, trebuie să înceteze. Cred că pot să demonstrez că o campanie poate fi făcută pe proiecte, pe consens, pe lucruri bune pentru cetățeni și nu prin jigniri sau violență verbală. Cred că pot să demonstrez în perioada următoare că un președinte poate fi al tuturor românilor și că țara poate avea un președinte femeie. Dacă am demonstrat că pot face performanță cred că românii pot vedea că pot avea primul președinte femeie”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți, la Parlament, întrebată dacă are șanse mai mari ca Iohannis să câștige prezidențialele.

ACTUALIZARE: Viorica Dăncilă a fost validată, marți, de Comitetul Executiv al PSD, candidat al partidului la alegerile prezidențiale din toamnă, relatează corespondentul Digi24.ro.

Sursele citate au precizat că au fost două voturi împotrivă, tot cel al liderului PSD Olt Paul Stănescu și al președintelui PSD Vaslui Dumitru Buzatu.

La finalul Biroului Permanent Național al PSD, Dumitru Buzatu afirma că l-a susţinut pe Liviu Pleşoianu pentru a fi candidatul la prezidenţiale deoarece „este purtătorul unor valori de stânga”, „care animă mai mult membrii şi susţinători ai PSD”. El a mai spus că cel mandatat să candideze va fi sprijinit de partid.

Acesta a mai afirmat că Paul Stănescu a decis să susţină un alt candidat din partea social-democraţilor pentru prezidenţiale deoarece „ar maximiza şansele PSD”.

Actualizare: Viorica Dăncilă este desemnată oficial candidatul PSD la alegerile prezidențiale din această toamnă, asta după ce Gabriela Firea a anunțat că nu mai candidează.

Primarul general al Capitalei a avut o discuție de 20 de minute cu Viorica Dăncilă și Mihai Fifor înainte de ședința CEX al PSD. În urma acestei discuții, susțin surse din conducerea partidului, nu s-a mai supus la vot și candidatura Gabrielei Firea pentru calitatea de prezidențiabil din partea PSD. 

Cei care au votat împotriva Vioricăi Dăncilă sunt Paul Stănescu, liderul PSD Olt, și Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.

O altă candidatură supusă la vot a fost cea a lui Liviu Pleșoianu. Pentru deputatul PSD a votat doar Dumitru Buzatu, Gabriela Firea s-a abținut, iar restul membrilor BPN au votat împotrivă. 

Citește și Viorica Dăncilă i-a oferit lui Ponta două ministere în Guvernul său, contra voturi la prezidențiale


Inițial, își anunțaseră înscrierea în competiția internă pentru prezidențiale: secretarul general al PSD Mihai Fifor, președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae. Eugen Teodorovici și Mihai Fifor s-au retras, însă, din cursa internă.

Viorica Dăncilă a anunţat că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta ce spune formaţiunea şi nu va da înapoi.

Și Gabriela Firea a anunțat că se gândește la o candidatură pentru Cotroceni.

Citește și Gabriela Firea a capitulat: „Voi susține candidatul PSD”

Liderul PSD a avut, luni, o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceau și Victor Ponta, cu care a discutat despre susținerea unui candidat PSD la prezidențiale. Ea a anunțat că așteapă un răspuns de la cei doi lideri politici până pe trei august, atunci când e convocat congresul PSD.

PSD va merge cu un candidat propriu la prezidențiale. La fel și ALDE, care îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu în această cursă. În acest context, Adrian Țuțuianu a anunțat că și Pro România va avea candidat propriu. El și-a exprimat susținerea pentru Gabriela Firea.

Congresul PSD pentru validarea prezidențiabilului are loc pe 3 august.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri