PSD vrea program de guvernare pe 50 de ani

Data publicării:
liviu dragnea tribuna psd facebook

Social-democraţii vor o strategie pentru România, pe următorii 50 de ani, pe care să o facă următorul Guvern. Strategia, la care vor lucra, potrivit social-democraţilor, 50.000 de specialişti, ar urma să traseze modul în care se vor dezvolta absolut toate sferele de activitate. Guvernul condus de Dacian Cioloş consideră că proiectul este nerealist şi neconstituţional.

Senatorul PSD Şerban Valeca vrea să oblige Guvernul ca, în termen de un an, să elaboreze, alături de specialişti, o strategie pentru dezvoltarea României pe toate domeniile de activitate. Senatul a aprobat legea, în ciuda opoziţiei Guvernului.

Ion Ghizdeanu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „Ministerul de Finanțe nu susține. Se încalcă prevederile legate de achiziții publice, de guvernanță ale Comisiei Europene.”

Șerban Valeca, senator PSD, inițiatorul legii: „Cred că reprezentantul MF nici nu a citit proiectul legislativ. Nu știu ce norme încalcă. Grupul parlamentar al PSD va susține acest proiect și considerăm că este benefic pentru țara noastră.”

Dumitru Oprea, senator PNL: „Este o propunere legislativă foarte ciudată. Câte mii de oameni au fost antrenați pentru așa ceva?”

Șerban Valeca, senator PSD, inițiatorul legii: „Este vorba de 50.000 de oameni, Academia Română, universități, chiar specialiștii României, cei mai buni, vor lucra la strategie.”

Guvernul Cioloş consideră că proiectul este neaplicabil şi chiar neconstituţional, ar încălca separaţia puterilor în stat. Legea propusă de social-democraţi cere miniştrilor să prezinte anual o dare de seamă privind stadiul implementării strategiei şi prevede amenzi de 50.000 de lei pentru miniştrii care nu ar reuşi să îndeplinească programul.

Mihai Cristian, senator PNL: „Este normal să avem strategii, asta este ceea ce ne-a lipsit nouă în ultimii ani, stategii pe termen scurt şi mediu, care să ne plaseze în rândul ţărilor civilizate. dar chestiile acestea fantasmagorice... Nici la tine în familie... este greu să faci niște prognoze pe 25-30 de ani, dar la nivelul unei națiuni!”

PSD nu renunţă însă la idee.

Liviu Pop, senator PSD: „Noi, partid de stânga, ne dorim o stabilitate, nu o chestiune de oportunitate cum din păcate unii liberali tehnocrați o fac. PSD este capabil să genereze o strategie de dezvoltare a României pe următorii 50 de ani.”

Pentru ca propunerea să devină lege, proiectul mai trebuie să treacă, în toamnă, şi de Camera Deputaţilor. În acest caz, strategia de dezvoltare ar urma să fie elaborată de viitorul Guvern, care se va forma după alegerile generale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri