PSD vrea să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție

Data actualizării: Data publicării:
declaratie dragnea colectiv

Mișcare de ultim moment al liderilor PSD după cel mai dur raport MCV. PSD vrea să conteste la Curtea Europeană de Justiție raportul MCV. Conform primelor informaţii, ministrul Justiţiei nu ar vrea să-şi asume o asemenea acţiune la Curtea Europeană de Justiţie.

Liviu Dragnea își dorește ca raportul MCV să fie contestat de Guvern, iar această contestație să fie făcută de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Liderul PSD a discutat despre contestarea raportului MCV și cu premierul României.

Până în acest moment, există două variante pentru această contestație: fie ministrul Justiției contestă raportul MCV, fie o face un secretar de stat din Ministerul de Externe care are în atribuțiile sale această relație cu Curtea Europeană de Justiție.

Cele opt recomandări suplimentare pentru România:

1. Legile justiției

  • Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.
  • Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar

  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală

  • Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
  • Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri