Rareș Bogdan: La USR-PLUS e un om cu care eu personal stau de vorbă cu plăcere

Data actualizării: Data publicării:
rares bogdan

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat la Digi24 că speră ca cei din USR-PLUS să nu-și facă niște calcule politicianiste și să accepte să intre într-un guvern de tranziție până la alegerile anticipate, în cazul în care trece moțiunea de cenzură și guvernul Dăncilă cade. Pe de altă parte, Rareș Bogdan exclude prezența ALDE într-un guvern format în jurul PNL. Un Cabinet nu poate fi format decât în jurul PNL, avându-i alături pe cei din USR și PMP, spune liderul liberal, într-un scurt interviu acordat Digi24.

- Care ar fi cea mai bună strategie pentru PNL, să se grăbească cu depunerea moțiunii de cenzură sau să aștepte ca Guvernul Dăncilă să vină în Parlament pentru votul de încredere?

Rareș Bogdan: Din păcate, nu prea avem timp de calcule politice și nu putem în niciun caz că gândim politicianist. Suntem obligați de votul de la europarlamentare, de simpatia populară în creștere pentru PNL să încercăm cât mai repede să dăm jos guvernul. PNL continuă negocierile pentru a forța căderea guvernului, este inadmisibil să intrăm în iarnă cu un guvern complet incompetent, cu o coaliție care a eșuat completamente, cu un guvern care nu a reușit decât să creeze haos și să sperie investitorii. Fiecare zi în care guvernul Dăncilă rămâne și dl Orlando Teodorovici continuă să ia împrumuturi pe dobânzi la fel ca în țările bananiere, de peste 4 la sută, reprezintă un risc enorm pentru România și pentru viitorul guvern, oricare ar fi.

- Ar trebui purtate discuții în continuare și cu cei din ALDE?

Rareș Bogdan: Eu rămân la aceeași poziție, cred că vremea jumătăților de măsură a trecut. Spun că un guvern nu poate fi constituit - vorbim de un cabinet guvernamental - alături de cei din ALDE sau Pro România. Asta nu înseamnă că cei din ALDE și Pro România nu trebuie invitați să semneze moțiunea de cenzură și să-și țină promisiunile făcute în momentul în care atât dl Tăriceanu, cât și dl Ponta sau dl Tudose au afirmat că guvernul Dăncilă este un dezastru și că trebuie să plece de îndată. Eu sper ca într-o ultimă încercare de refacere a imaginii dl Tăriceanu, care a reușit performanța să se facă de râs cum greu s-a mai făcut un politician în ultimii 30 de ani, să voteze moțiunea de cenzură. Ce pot să-i garantez: că niciun ministru nu va intra într-un guvern condus de PNL, nu pot fi de acord ca niște oameni care au supervizat, care au orchestrat, care au susținut dezastrul pe care l-a produs PSD în ultimii trei ani de zile, cei care au fost în prima linie a atacurilor la puterile occidentale, la axele noastre strategice cu SUA, care au dat ordonanța 114, să continue într-un guvern al unor oameni de bună-credință.

Da, vom guverna, dar vom guverna alături de cei care împărtășesc valorile PNL, USR, PMP. Din Parlament, poate să ne susțină toți, dar în Cabinet eu personal voi susține, ca prim-vicepreședinte al PNL, că un Cabinet nu poate fi format decât în jurul PNL, avându-i alături pe cei din USR și PMP. În niciun caz la masa guvernamentală a unui Cabinet PNL nu au ce să caute cei din ALDE, care până mai ieri stăteau alături de dna Dăncilă, de dl Dragnea, de dl Nicolicea, cu atacurile la statul de drept și plângerile absurde la Bruxelles, cu atacul înfiorător la adresa demonstraților din 10 august.

- Dacă moțiunea de cenzură trece, până la alegerile anticipate susținute de PNL ar trebui să fie un guvern de tranziție. Cine ar trebui să-l formeze?

Rareș Bogdan: Toți, inclusiv cei din ALDE sau Pro România, vor dori ca PNL să guverneze, pentru că ei spun așa: PNL va guverna și va arăta că nu poate să facă mai mult. Eu îi asigur că PNL știe ce are de făcut și este pregătit să guverneze din momentul în care guvernul Dăncilă a căzut.

- Cum vedeți faptul că cei din USR nu vor să facă parte din guvernul de tranziție?

Rareș Bogdan: Mă gândesc că totuși - la USR(-PLUS) e un om cu care eu personal stau de vorbă cu plăcere; sunt mai mulți, dar cu unul stau de vorbă, e vorba de Dacian - să aibă responsabilitatea și să aibă... el are maturitatea necesară să înțeleagă că în momentul ăsta nu facem calcule politice. Poate mai tinerii săi colegi fac calcule legate de ce câștigă și ce pierd. Când țara e în pericol, nu faci calcule legate de ce câștigă și ce pierde un partid, ci te gândești ce poți și cât mai poți să salvezi din situația țării tale. Iar în momentul ăsta, România este într-un real pericol din cauza deficitului înfiorător, din cauza blocării investițiilor, din cauza fugii investitorilor și din cauza unei situații în care pur și simplu reclamă o situație de urgență, reclamă o salvare, noi trebuie să venim cu salvarea, iar cei din USR sunt convins sau sper să înțeleagă acest lucru și să nu-și facă calcule politicianiste.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri