RETROSPECTIVĂ. Iohannis-Dragnea, o relație complicată

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
Consultarea presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii PSD in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

2017 a fost marcat de nenumărate contre între preşedintele Klaus Iohannis şi liderii coaliţiei de guvernare. Relaţia dintre şeful statul şi şeful PSD s-a deteriorat încă de la finalul lui 2016 şi a continuat într-o notă tensionată până în prezent. Preşedintele a criticat măsurile fiscale, s-a opus vehement Ordonanţei 13 şi i-a cerut de multe ori demisia lui Liviu Dragnea. Spre finalul anului, liderii coaliţiei au anunţat că nu vor mai merge la Cotroceni cât este Klaus Iohannis în fruntea ţării şi l-au acuzat pe preşedinte că patronează statul paralel.

Preşedintele i-a cerut şefului PSD de mai multe ori să renunţe la funcţiile publice. Solicitările au devenit şi mai dese când lui Liviu Dragnea i s-a deschis al treilea dosar penal.

Klaus Iohannis, pe 17.11.2017: „Eu m-am exprimat de foarte multă vreme: din capul locului, persoane care au fost condamnate penal sau care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!”

Liviu Dragnea: „Nu a spus nimic nou. Probabil că numai cei care iau câteva case de la stat prin fals pot sta acolo”

În replică, social-democraţii l-au acuzat pe preşedinte că păstoreşte ceea ce ei au numit „statul paralel”.

Klaus Iohannis, pe 22.11.2017: „E o glumă destul de proastă asta cu statul paralel. Sper să înțeleagă și românii că nu exista niciun stat paralel, dar există câteva persoane care vor să acapareze toată puterea și, pentru a face acest lucru, se victimizează”.

Preşedintele a criticat dur şi măsurile fiscale, mai ales transferul contribuţiilor de la angajator la angajat: „I-am rugat să termine cu această țopăială fiscală. Aplicăm măsurile propuse de coaliția PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm de guvern”.

Cu ceva timp în urmă, Liviu Dragnea anunţase ruptura definitivă de preşedinte. Liviu Dragnea, pe 13.10.2007: „Nu vreau să mai merg la Cotroceni decât după alegerile prezidențiale”.

Se întâmplase după ce şeful statului a insistat că miniştrii cercetaţi penal trebuie să demisioneze.

Şi la învestirea Guvernului Tudose s-a simţit tensiunea. Klaus Iohannis, pe 2.07.2017: Ați băgat țara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi.

Cel mai tensionat moment al anului a fost, de departe, Ordonanţa 13. Atunci, şeful statului a mers la guvern ca să împiedice adoptarea actului normativ şi a ţinut un discurs usturător în plenul Parlamentului.

Klaus Iohannis: „Pohta ce-ați pohtit, grija ce-ați avut-o nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri