Românii nu mai pot afla cum votează parlamentarii

Data publicării:
vot electronic

Două milioane de lei şi multă bătaie de cap cu instrucţiunile de folosire. Este vorba despre sistemul electronic de vot din Camera Deputaţilor care a fost utilizat numai câteva săptămâni. În luna februarie, a generat un scandal de proporţii în Parlament, aşa că aleşii s-au întors la votul prin ridicarea mâinii. O metodă care împiedică opinia publică să afle cine votează proiectele controversate.

Sistemul electronic de vot din Camera Deputaţilor a fost achiziţionat, anul trecut. A fost folosit doar câteva săptămâni, până la mijlocul lunii februarie. Problemele au apărut la votul aşa-numitei legi a defăimării pe care a iniţiat-o preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Iniţial, legea a trecut, doar că la un minut distanţă de la numărarea voturilor, aleşii au realizat că de fapt picase pentru că nu întrunise numărul necesar de voturi. Vinovat a fost găsit sistemul.

Dl Daniel Florea (care a demisionat în iunie 20016, n.r.) acum întocmește, redactează o plângere penală in rem. Procurorii să verifice urgent cine a intervenit fraudulos în sistemul informatic”, spunea Liviu Dragnea, președintele PSD, în 18 februarie.

Imediat, conducerea Camerei a cerut verificarea sistemului. Raportul tehnicienilor a arătat, că, pur şi simplu, unii parlamentari nu au folosit corect cartelele.

Cereți să suspendăm votul electronic pentru că la o lege a șefului dvs. de partid nu a ieșit votul așa cum trebuia și reluăm procedura. Este incredibil!”, a fost replica deputatului liberal Tinel Gheorghe.

Sistemul de vot a costat două milioane de lei. Şi chiar dacă, în acest moment, nu este funcţional, Camera Deputaților vrea să facă achiziții suplimentare: 400 cartele de vot și servere. Acestea vor costa 256.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri