Scandalul cu Ungaria. Premierul Tudose critică ministerul condus de Teodor Meleșcanu

Data actualizării: Data publicării:
melescanu audiat la DNA inquam octav ganea (2)

Premierul Mihai Tudose a criticat, joi, într-un interviu pentru Digi24, reacția avută de Ministerul de Externe de la București în scandalul diplomatic cu Ungaria legat de desființarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureș.

Premierul consideră că reacția MAE a fost exagerată și prea dură, care a venit prea repede și a fost „mai de Ministerul Sporturilor, mai ca la box, așa: dai tu, dau și eu”.

Premierul consideră că mesajul venit de la Budapesta este doar un exercițiu retoric. „Am citit mesajul Ungariei în altă cheie. A venit de la un secretar de stat. Un mesaj de o astfel de importanță nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care probabil a fost o neînțelegere și o exarcerbare”, a spus premierul.

„Nu consider foarte fericită poziția MAE român”, a adăugat el, arătând că replica de la București ar fi trebuit să vină tot de la un secretar de stat.

Șeful executivului consideră că reacția MAE contribuie la „o exacerbare a situației, care nu duce la nimic bun”.

Mihai Tudose este optimist în privința rezolvării crizei cu Ungaria, în condițiile în care ministrul educației i-a spus că întrevede niște soluții. „Nu e vorba de a nu funcționa un liceu pentru că sunt elevii de altă etnie. În România avem unități de învățământ dedicate altor etnii sau din alte culte. La mine, la Brăila, funcționează școala greacă”, a arătat Mihai Tudose.

Premierul consideră că tot scandalul este „exagerbarea unei situații care s-a încurcat birocratic undeva. Cred că că subiectul nu își are locul sau cineva tot bagă bățul prin gard, să asmută pe cineva”, a spus Mihai Tudose la Digi24.

Întrebat ce reproșează mai exact ministrului de externe sau Ministerului de Externe român, premierul a precizat că l-a deranjat că diplomația de la București „a răspuns prea repede și prea dur la un comunicat al MAE ungar. Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației. (Reacția – n.r.) a fost mai de Ministerul Sporturilor, mai ca la box, așa. Dai tu, dau și eu”, a declarat Mihai Tudose.

„Eu zic că se vor întâmpla lucruri bune. Adică o calmare a relațiilor inflamate artificial”, a conchis șeful executivului, care se declară convins că Ungaria nu va vota în cele din urmă împotriva aderării României la OCDE.

Interviul integral cu premierul Tudose îl puteți urmări aici.

Complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă, așa a caracterizat Ministerul român de Externe atitudinea de la Budapesta, care a amenințat, miercuri, că va bloca aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza situației create de suspendarea activității Liceului de Teologie Romano-Catolic de la Târgu Mureș.

Autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și l-au convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca. Potrivit agenției maghiare de presă, secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”.

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat miercuri un miting de protest în fața Instituției Prefectului - Județul Mureș, la care au luat parte în jur de 2.000 de persoane, pentru a convinge Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. La miting au luat parte reprezentanți ai Bisercii Catolice, dar și lideri din UDMR, inclusiv președintele Kelemen Hunor.

Citiți și: 

Scandal diplomatic din cauza unui liceu| Reacții la Budapesta și București, proteste la Târgu Mureș

Scandalul liceului de la Tg. Mureş | Reacţia MAE român la convocarea ambasadorului de la Budapesta

Pop: Problema din Tg. Mureş nu este a Ministerului Educaţiei, ci este locală. Avem o soluţie. Răspunsul lui Tudose

Scandalul liceului desființat la Tg. Mureș ar putea avea repercusiuni asupra Colegiului Național Unirea

Mihai Tudose: Nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice

Scandalul liceului din Târgu Mureș. Reacția lui Liviu Dragnea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri