Scandalul legat de banii care ajung la primării nu s-a terminat. Cea mai mare temere a edililor

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Bugetul a fost adoptat în Parlament, însă scandalul legat de banii care ajung la primării nu s-a terminat. Edilii nu au înţeles nici azi pe ce bani se pot baza pentru cheltuielile sociale şi nici pentru investiţii. Îngrijorarea e mai mare în localităţile mici. Există temerea că banii abia dacă vor ajunge pentru salarii. Unii edili dau vina pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Primarii au de gând să protesteze dacă vor constata că Guvernul le-a tăiat fondurile pentru 2019. Mulţi se plâng că încă nu ştiu cu ce bani rămân.

Daniel Drăgulin, primar Călăraşi: „În acest moment nu mă pot baza pe nimic clar. Am înţeles că există o formulă pe care Ministerul de Finanţe o va transmit în teritoriu. Eu cred foarte clar că acest buget nu e acoperitor. Investiţiile pe care le avem, altele decât cele pe fonduri europene, cred că vor stagna”.

La împărţirea banilor către primării, Guvernul a luat în calcul execuţia bugetară pe anul trecut, dar primarii spun că vor cheltui mai mult, obligaţi chiar de legile date de la Bucureşti - cum ar fi majorarea salariului minim pe economie, efect care se va vedea şi în cheltuirea fondurilor europene. Primarul social democrat al municipiului Giurgiu susţine că are încheiate contracte europene de 80 de milioane de euro. Din calculele sale, anul acesta va fi nevoit să plătească corecţii de 10% pentru fiecare din aceste contracte.

Nicolae Barbu, primar Giurgiu: „Acum nu ştim câţi bani vor reveni UAT-uri de la bugetul de stat.

Nu vom avea aceşti bani să susţinem proiectele europene. Vom lua credit pentru susţinerea proiectelor şi vom rămâne cu credit de rambursat în anii următori”.

Unii primari îl indică drept vinovat pentru situaţia financiară a instituţiilor pe care le conduc pe Eugen Teodorovici, şeful Finanţelor Publice.

Gheorghe Falcă, primar Arad: „Aroganţa domnului ministru a fost sancţionată de primari în întâlnirile pe care le-am avut. De ce trebuie să ne ia bani şi apoi să ne promită că ni-i dau?

E ca şi cum într-o familie cu mai mulţi oameni care muncesc cineva zice: <Daţi-mi mie banii şi vă dau eu din când în când când aveţi nevoie>".

Ministrul crede că temerile primarilor sunt nejustificate

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Noi am lăsat la nivel local sută la sută din impozitul pe venit. Adică 22 md lei sunt lăsaţi la nivel local, peste care vin alte finanţări, astfel încât faţă de anul trecut sunt 7 mld lei în plus”.

De anul acesta, primăriile suportă integral plata cheltuielilor sociale, dar ministrul de Finanţe promite că executivul le va asigura bani din TVA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri