Scenariul care se discută în PSD pentru alegerile din 2019. Lider ALDE: "Nu am auzit de această variantă"

Data actualizării: Data publicării:
180327_dragnea tariceanu_CENTENAR_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liviu Dragnea e alesul social-democraţilor pentru prezidenţiale, dar se lasă rugat în partid. Pentru a-l împinge un pic spre hotărâre, social-democraţii au lansat un sondaj cu scopul declarat de a afla ce-şi doresc românii. Până la prezidenţiale, în PSD se mai discută un scenariu: liste comune cu ALDE pentru europarlamentare.

Preşedintele PSD a fost confirmat în repetate rânduri ca primă figură a partidului. Nu a vrut însă în niciunul dintre prilejuri să spună dacă va duce bătălia pentru prezidenţiale pentru Partidul Social Democrat. PSD a lansat un sondaj naţional să afle care profilul candidatului pentru Palatul Cotroceni, dar şi intenţia de vot pentru europarlamentare. Rezultatele urmează să fie analizate în şedinţa Coaliţiei din februarie.

Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD: „Din foarte multe discuţii pe care le-am avut cu colegii de la ALDE se doreşte în teritoriu o bătălie politică comună pe care să o ducem pentru a pregăti alegerile prezidenţiale împreună”.

Partenerii de guvernare se lasă însă greu.

Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE: „Nu am auzit de această varianta până acum. În momentul de faţă se merge către o participare separată pentru aceste alegeri.”

Bătălia pentru prezidenţiale este cea mai dură dintre ele. Liviu Dragnea menţine suspansul în partid în privinţa intenţiei sale de a candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu e hotărât şi vrea şi sprijinul social-democraţilor pentru bătălia de la sfârşitul anului. Codrin Ştefănescu susţine că PSD îşi va anunţa oficial candidatul la prezidenţiale după ce va câştiga europarlamentarele.

Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui: „Dacă domnul Dragnea va dori să candideze, sigur că e opţiunea cu şanse exclusive.”

Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD: „Domnul preşedinte Liviu Dragnea nu ne-a transmis că îşi doreşte să candideze, dar dacă şi-ar dori sigur că ar avea prima opţiune”.

Şerban Valeca, vicepreşedinte PSD: „În principiu, partidul vrea să aibă candidat propriu. Acum vom vedea cum vor ieşi toate măsurătorile”.

Cei de la ALDE nu vor să renunţe însă la candidatul lor.

Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE: „Toate sondajele care au fost făcute în prezent îl dau pe Călin Popescu Tăriceanu în postura unui favorit în această cursă prezidenţială”.

Foşti lideri influenţi în PSD, Victor Ponta şi Adrian Ţuţuianu îl dau pe Liviu Dragnea drept candidat sigur la prezidenţiale.

Adrian Ţuţuianu, senator: „Liviu Dragnea va candida din partea Partidului Social Democrat la preşedinţia României. Cine îşi închipuie că va renunţa în favoarea altui candidat nu îl cunoaşte suficient. (rep: Toate celelalte aşa zise propuneri sunt fumigene aruncate pe piaţă. Inclusiv domnul Tăriceanu?) Inclusiv domnul Tăriceanu.”

Deocamdată, Klaus Iohannis este primul care şi-a anunţat în mod oficial candidatura la prezidenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri