Şeful CSM: Preşedintele are rol de mediator

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, declaratii_presidency.ro_noiembrie 2015 (3)

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut precizari legate de întâlnirea pe care a avut-o cu Procurorul General al României. Şeful statului spune că discuţia a avut loc la Palatul Cotroceni, dar că nu a vizat un anumit caz, ci dosarele vechi care nu au fost încă soluţionate în instanţă. Aseară, Klaus Iohannis spunea că l-a rugat pe Augustin Lazăr ca cercetarea în cazul autodenunţului făcut de Sebastian Ghiţă să se finalizeze cât mai repede. În replică, Parchetul General a precizat că şeful instituţiei nu primeşte telefoane ca să i se spună ce dosar să soluţioneze mai întâi.

Klaus Iohannis: „Am avut o întâlnire cu procurorul general aici la Cotroceni şi l-am rugat să ia toate măsurile necesare pentru a introduce celeritate în exerciţiul cercetărilor.”

Seful statului a tinut să spună azi că a discutat cu Augustin Lazăr despre marile dosare în general. Precizările vin după ce aseară, preşedintele spunea că i-a cerut procurorului general să rezolve rapid cazul Ghiţă-Kovesi.

Klaus Iohannis: „Am avut o discuţie cu procurorul general pe care l-am rugat ca în virtutea atribuţiilor domniei sale să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate.”

Astăzi, Klaus Iohannis a ţinut să sublinieze că întâlnirea dintre cei doi nu a vizat doar acest dosar.

Klaus Iohannis: „E inacceptabil să stăm noi şi să nu ştim ce s-a întâmplat la revoluţie, cine sunt vinovaţi. Am rugat să se ia măsurile pentru a face cercetările mai rapid.”

Aseară, în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia toate aceste discuţii dintre preşedinte şi procurorul general au avut loc la telefon. Reacţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a venit imediat: "Procurorul general Augustin Lazăr nu primeşte telefoane şi nu s-a întâmplat niciodată să primească un telefon în care să i se spună punctual ce dosar să soluţioneze cu prioritate sau celeritate".

În plus, se precizează că discuţia dintre şeful statului şi procurorul general a avut un caracter oficial, iar tema de discuţia a vizat alocarea resurselor în Ministerul Public, astfel încât dosarele aflate în atenţia opiniei publice să fie soluţionate cât mai rapid.

La rândul său, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu consideră o exagerare faptul că preşedintele ţării cere ca un dosar să se desfăşoare cu celeritate. Şeful statului are rolul de mediator, a motivat preşedintele CSM.

Săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care a susţinut că în 2012 s-ar fi implicat în falsificarea unui raport care a stabilit că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Procurorul şef al DNA a respins toate acuzaţiile.

Reacţia Ministerului Public: „Procurorul general nu primeşte telefoane şi nu s-a întâmplat niciodată să primească un telefon în care să i se spună punctual ce dosar să soluţioneze cu prioritate sau celeritate." sursa: Ramona Bulcu, şeful Biroului de Informare al Parchetului ICCJ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri