Situația din Turcia, fără replică la București. Cristian Pîrvulescu: Servilism!

Data publicării:
cristian pirvulescu

„Toată lumea s-a îngrozit de ce se întâmplă în Turcia, atacul la statul de drept este mai mult decât evident, iar autoritățile române tac!”, constată analistul.

„Președintele Iohannis a fost în vizită la Ankara în încercarea de a încheia o alianță militară în interiorul NATO, celebrea flotă care ar fi trebuit să staționeze la Marea Neagră, fără să facă niciun fel de referire la situația drepturilor omului”, a arătat Cristian Pîrvulescu.

„Relațiile economice cu regimul lui Erdogan au fost călduroase pentru aproape toți liderii români de după 2003. Aș putea spune că relația cu Turcia a fost de un servilism inacceptabil”, a punctat politologul.

El a mai spus că, pe de altă parte, sunt de condamnat și UE și NATO, care l-au acceptat pe Erdogan ca partener de dialog și cu care au încheiat un acord „rușinos” în privința refugiaților.

Şcolile lui Gulen din România 

Profesorul Pîrvulescu a vorbit și despre cel considerat inamicul nr. 1 al președintelui Erdogan, clericul Fethullah Gulen, a cărui rețea de școli private este prezentă și în România printr-o universitate și mai multe licee. „Cei care au copii în cele 11 școli turcești știu despre ce e vorba. N-aș vrea să spun că sunt cele mai bune licee din București, dar sunt foarte bune”, a spus Cristian Pîrvulescu, menționând că a avut ocazia să discute instituțional cu aceste licee, la care sunt aduși profesori foarte buni, se pune accent pe matematică, studiile se fac în limba engleză și absolvenții primesc diplomă Cambridge. „E strategia pe care Gulen o folosește de câteva decenii pentru a promova viziunea sa despre lume. Deși e vorba despre o mișcare islamică, e vorba despre o variantă laică. În aceste școli nu se face religie, dar se prezintă foarte mult cultura turcă, sunt purtători ai modelului turcesc de societate. Dar atât”, a spus politologul.

Cristian Pîrvulescu l-a criticat în context pe ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care într-un interviu acordat sâmbătă seara a sugerat că din moment ce se va cere extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, România are și ea o problemă cu cele 11 școli private pe care le-ar deține Gulen.

Eu nu cred că MAE i-a cerut acestui ambasador să explice ce a vrut să spună” când a făcut legătura între Gulen și cele 11 școli, a spus politologul.

Urmăriți-i întregul comentariu referitor la situația din Turcia și consecințele ei în materialul video de mai sus.

Școlile la care a făcut referire ambasadorul turc sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituții de Învățământ”, o organizaţie care s-a înființat în anul 1994 la Constanța. În acest moment, sub această umbrelă funcționează 10 unități de învățământ preuniversitar și o universitate.

Într-un interviu pentru România Liberă, Iulia Nueleanu, PR&Marketing „Lumina Instituții de Învățământ”, neagă orice finanțare din partea organizației clericului Fethullah Gulen și subliniază că școlile funcționează conform legislației românești. „Activitatea noastră nu are nicio legătură cu Fethullah Gulen. Nu există nicio legătură instituțională cu dânsul și el nu se află în Consiliul nostru de administrație. Nu este sponsor și nu ne ajută logistic”, a spus Iulia Nueleanu.  Întrebată de ce portalul hizmetnews.ro (Hizmet este organizația condusă de clericul Gulen - n.r.) reflectă adesea activitatea școlilor Lumina, Iulia Neuleanu a spus: „Informații despre noi sunt publicate pe toate media din România pentru că avem multe activități, avem cei mai mulți elevi medaliați la olimpiadele internaționale. Dacă oamenii scriu despre lucrurile pe care le facem noi, cu asta ne ocupăm, nu e un lucru rău”. Ulterior interviului, menționează România Liberă, în urma unui apel telefonic, Iulia Nueleanu a precizat că legăturile cu mișcarea Hizmet sunt de natura oricăror legături care pot exista cu organizațiile care respectă libertările și drepturile omului.  

Citiți și:

Criză în Turcia. Cine este clericul Fethullah Gulen, „inamicul nr. 1” al lui Erdogan
VIDEO. Școală din rețeaua inamicului lui Erdogan, atacată în Germania
LOVITURĂ DE STAT EȘUATĂ ÎN TURCIA. DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR
De ce s-a ajuns la lovitura de stat din Turcia
Care a fost scenariul loviturii de stat din Turcia și de ce a eșuat puciul. Cine sunt complotiștii
Ipoteză: Erdogan a ştiut de puci şi l-a încurajat. Comisar european: „Arată ca și cum ceva era pregătit deja” 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri