Sportivii şi artiştii din Parlament

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Legile din România sunt făcute, în mare parte, de ingineri, economiști și juriști. Sunt profesiile celor mai mulți dintre deputați și senatori. În legislatura începută acum șase luni sunt, însă, și sportivi şi artiști.

Poate va așteptați ca mulți dintre aleșii noștri sa fie absolvenți de științe politice și administrative, cum se întâmpla în alte state europene, pentru că, până la urmă, aceea este specializarea care, în teorie cel puțin, creeaza politicieni.

Nu e cazul României, acolo unde în Parlament cei mai mulți sunt ingineri. 121 de parlamentari sunt ingineri, de la mecanici, la electroniști. Topul este continuat de economiști, cu 92 de parlamentari.

Și juriștii sunt în număr mare în legislatura care a început la finalul anului trecut. 87 de deputați și de senatori sunt absolvenți de drept. Sunt destul de mulți medici în aceasta legislatură – 29, iar absolvenți de științe politice - doar 24.

În Parlament sunt și patru preoți și un pilot.

Interesant este și că există în continuare parlamentari care nu au menționat în CV-urile lor postate pe site-urile celor două camere vreo diplomă de studii superioare. Nu au studii, așadar, patru parlamentari de la PSD, PNL, PMP și UDMR.

O notă aparte printre parlamentari este dată de către artiștii Parlamentului. Deputatul SUR Iulian Bulai este artist vizual. A absolvit srtudii de master și de licență la o facultate din Oslo. Artist este și colegul său de la Alianța Liberalilor și Democraților, Ion Simionca, dansator, maestru în dans și coregraf de dans folcloric.

În Parlamentul ales la finalul anului trecut au intrat și mai mulți sportivi. Reprezentantul minorității croate din Camera Deputaților este antrenor de fotbal al unui centru de copii. Un alt deputat, liberal de această dată, în adolescență a participat și a avut rezultate bune la mai multe concursuri de judo. Este așadar campion la acest sport.

Cristinel Romanescu a fost multiplu campion național și internațional la tenis de masă. Între timp a devenit și președinte al Federației române de tenis de masă și vicepreședinte al federației europene de profil.

Și printre social-democrați sunt sportivi de performanță. De exemplu, Constantin Matei. El a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Sibiu și în acest moment este instructor de rugby. El s-a dedicat predatului în ultimii ani. Încă un social-democrat cunoscut: Vasile Cîtea. A fost sportiv de performanță și în acest moment este președintele Federației Române de Box.

Doar 384 de parlamentari din totalul de 465 au CV-urile postate pe site-ul Parlamentului.

Profesiile parlamentarilor

Ingineri - 121

Economiști - 92

Jurişti - 87

Medici - 29

Absolvenţi de ştiinţe politice - 24

Nu au studii superioare: 4 parlamentari ( PSD, PNL, PMP, UDMR)

Artiştii Parlamentului

Iulian Bulai, deputat USR, artist vizual

Ion Simionca, senator ALDE, maestru de dans şi coregraf de dans folcloric

Sportivii Parlamentului

Giureci-Slobodan Ghera, deputat al Minorităţilor Naţionale, antrenor de fotbal al unui centru de copii din Zagreb

Glad-Aurel Varga, deputat PNL, campion la judo

Cristinel Romanescu, deputat PNL, multiplu campion internațional la tenis de masă

Constantin-Bogdan Matei, senator PSD, instructor de rugbi

Vasile Cîtea, deputat PSD, boxer

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri