Statui cu prinți de Monaco și daci, în București

Data publicării:
statui print de monaco

Primăria Capitalei are planuri fistichii cu statui, de 30 de milioane de lei. Vrea să pună un prinţ de Monaco în faţa circului şi un nobil dac pe Calea Victoriei, relatează Digi24. Iar Hortensia Papadat-Bengescu, Regele Ferdinand, Brătianu, Avram Iancu şi alte personalităţi vor împânzi oraşul, după cum vor considera edilii.

Un spiriduş, un clown într-un butoi şi alte figurine stau rânduite într-un depozit lângă Gara Obor. Lângă ele, un domn elegant, turnat din bronz, cu papion. Sculptorul spune că este prinţul Rainier al III-lea de Monaco şi că ansamblul va fi montat în Parcul Circului, alături de saltimbancii pentru care primăria a plătit deja.

Rainier de Monaco a fost promotorul circului la nivel mondial şi al circului Globus în particular, sper ca montajul să înceapă undeva în jurul datei de 1 iunie”, spune Ionel Stoicescu, sculptor.

Cu tot cu soclul de granit, întregul ansamblu Rainier costă opt milioane şi jumătate de lei.

Pentru statuia unui dac însă, primăria generală va plăti doar postamentul: un sfert de milion de lei. De restul se ocupă un ONG, care vrea să realizeze cu bani din donaţii copia unuia dintre cei doi daci aflaţi în Grădinile Boboli din Florenţa.

Avem cumpărat blocul de marmură din care va fi realizată statuia şi avem o campanie în derulare, de strângere de fonduri. Costurile totale de realizare a statuii sunt în jur de 150.000 de euro”, spune Alexandru Dumitrescu, membru AICE.

Primăria vrea să vadă pe străzi şi statuia scriitoarei Hortensia Papadat Bengescu, evaluată la aproape un milion şi jumătate de lei.Avram Iancu va primi însă doar un bust şi 185.000.

Bucureştenii au propriile opţiuni.

- Un Avram Iancu, cred că ar trebui unul mai serios. O statuie mai serioasă a lui Avram Iancu. Aia da.

- Un dac?

- Eu am îndoială cu dacii. Nu! Să ne oprim la Avram Iancu.

„Niciuna dintre statuile propuse de Primărie în acest an, mie personal, nu mi se par reprezentative”, spune Irina Zamfirescu, reprezentant ONG.

Sunt unele începute de foștii primari. În ceea ce priveste propunerile de pe manadatul meu, sunt exclusiv doar cele care au fost aprobate de comisia centenarului pentru anul 2018”, declară Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Cele 14 statui vor fi amplasate în pieţele publice din centrul Capitalei. Majoritatea vor fi dezvelite la toamnă, de Zilele Bucureştiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri