T. Ciuhodaru: Proiectul este pentru extremiști și separatiști

Data actualizării: Data publicării:
tudor ciuhodaru psd fb

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a declarat la Digi24 TV că proiectul anti-proteste depus în Senat nu vizează protestele anti-ordonanțe și anticorupție din ultima perioadă ci vizează la manifestările extremiste și separatiste.  Social-democratul a spus că el este împotriva extremismului și a celor care „atacă prin manifestări revizioniste și separatiste esența statului român.” 

proteste 6.11 (7) - marius sfetea
Foto: Marius Sfetea

ACTUALIZARE 14.34:  După declarațiile făcute la Digi24 TV, Tudor Ciuhodaru a scris și pe Facebook că a depus proiectul de lege privind protestele încă din mandatul trecut și că se referă „strict la condamnarea manifestărilor extremiste, revizioniste și separatiste”.  De asemenea, deputatul PSD a spus că în spațiul public are loc o „uriașă manipulare” cu privire la proiectul său de lege și a atras atenția că nu are legătură cu „alte tipuri de proteste”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe site-ul Senatului proiectul apare înregistrat la data de 1 martie 2017.


„Proiectul a mai fost depus tot de mine în mandatul trecut și se referă la acoperirea unui vid legislativ, la acoperirea și condamnarea manifestațiilor extremiste și separatiste. Mai precis încălcarea articolului 1 din Constituția României, referitor la stat suveran, independent, unitar și indivizibil. Această reglementare exista în vechiul Cod Penal. Nu am înțeles de ce a fost scoasă de domnul Predoiu în noul Cod Penal. Proiectul meu de lege nu face decât să completeze un articol deja existent în Codul Penal cu lucruri care existau înainte de depunerea acestui proiect în vechiul Cod Penal”, a spus Tudor Ciuhodaru. 

Deputatul a adăugat că modificările pe care le propune nu vizează protestele împotriva ordonanțelor care au loc de mai bine de o lună în România, ci „pe cei are atacă prin manifestări revizioniste și separatiste esența statului român. 

„Fără îndoială, nu (e împotriva protestatarilor din Piața Victoriei n.red). Proiectul a fost depus în mandatul trecut. Eu sunt împotriva extremismului și sunt împotriva celor care atacă prin manifestări revizioniste și separatiste esența statului român. La acest lucru se referă acest proiect și încercările de a da altă direcție nu au nicio legătură cu ceea ce este scris în acest proiect legislativ. Articolul 397 din Codul Penal se referă la exact acest lucru, la încălcarea ordinii constituționale și vorbesc despre esența statului român. Manifestațiile extremiste sunt condamnate peste tot în lumea asta și cele separatiste și revizioniste și când este vroba despre profanarea simbolurilor naționale, când e vorba despre manifestații
extremiste, legile trebuie să fie extrem de stricte. De asemenea, sunt îngrijorat de faptul că am auzit de la cele mai înalte foruri europene că Europa va putea funcționa chiar după două viteze. În aceste condiții, gândiți-vă câte manifestații extremiste vor exista, ca amploare și ca număr lucrurile s-ar putea să nu fie cele mai bune și de aceea am cerut consultări pe aceasta temă”, a adăugat social-democratul. 

Un proiect de lege, inițiat de Tudor Ciuhodaru, care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani dacă prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat” a ajuns în Senatul României. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri