T. Toader: Preşedintele nu are competenţe privind revocarea unui ministru

Data publicării:
181015_TUDOREL TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că preşedintele României nu are nicio competenţă cu privire la revocarea din funcţie a unui ministru, iar Lia Olguţa Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

"Preşedintele nu are nicio competenţă cu privire la eliberarea, vacantarea postului la cererea prim-ministrului, pentru că Guvernul nu este la Preşedinţie, Guvernul nu este al preşedintelui, Guvernul este la Guvern, în partea cealaltă, coordonat de prim-ministru care şi-a angajat răspunderea punerii în aplicare a programului de guvernare, cu oamenii pe care i-a propus. Prin urmare, în momentul în care vorbim de un post vacant, nu există această discuţie, că preşedintele nu ar avea la ce să se opună. Când vorbim de un post ocupat, premierul propune vacantarea şi numirea altui ministru, preşedintele nu are nicio competenţă asupra revocării. Aici este o competenţă exclusivă, deplină a prim-ministrului", a explicat Toader, la Palatul Parlamentului, după ce a participat la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Tudorel Toader a spus că aceeaşi persoană, respinsă de preşedinte pentru un minister, poate fi propusă pentru a ocupa un alt portofoliu.

"Preşedintele nu poate să refuze cuiva vocaţia de a deveni ministru. Eşti preşedinte 10 ani, 'x' nu va fi ministru cât voi fi eu. Prin urmare, eu am exprimat la CExN, la care particip prima dată, astăzi, puncte de vedere bazate pe articolul 85 din Constituţie, pe decizia CCR din 2008, pe literatura relevantă de specialitate care promovează aceeaşi soluţie. Concret, da, doamna Olguţa Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua Ministerul Dezvoltării, poate fi propusă, pentru că e un alt portofoliu", a precizat ministrul Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri