Tăriceanu: Preşedintele nu poate să desconsidere votul şi Constituţia

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu

Preşedintele nu poate să desconsidere votul şi Constituţia, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, astăzi, într-o conferință de presă. Totodată, copreşedintele ALDE a afirmat că declarația lui Kelemen Hunor, care se împotriveşte suspendării preşedintelui Klaus Iohannis, nu va schimba decizia care o vor lua PSD și ALDE.

„Ne vom consulta, astfel încât decizia să fie una comună. Suspendarea preşedintelui României este evident un element al unei crize politice. Vom face tot posibilul pentru evitarea unei crize politice, însă vreau să fiu foarte clar: preşedintele nu poate să desconsidere votul şi Constituţia. Preşedintele trebuie să ştie că în atare condiţii suspendarea este o acţiune posibilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce privește poziţia UDMR, el a spus că „a luat notă” de acest aspect. „Nu împărtăşesc părerea domnului preşedinte UDMR, Kelemen Hunor”, a menționat Tăriceanu.

Pe de altă parte, Tăriceanu a dat definiţia a ceea ce ar fi, în viziunea sa, ”forţele oculte” invocate de liderul PSD Liviu Dragnea ca argument pentru respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii de desemnare a lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru.

„Ce înseamnă forţe oculte? Vreţi să vă spun? Luăm dicţionarul şi ne uităm ce înseamnă forţe oculte. Forţele oculte sunt acele componente nelegitime, nedemocratice, care acţionează împotriva spiritului democratic şi împotriva sensului pe care alegătorii au vrut să-l dea evoluţiei politice a României. Sunt, pot să fie instituţii, pot să fie oameni din instituţii, pot să fie oameni din afara instituţiilor sau în diferite relaţii unii cu alţii. Nu ducem lipsă. Uitaţi-vă, toată campania de dezinformare şi intoxicare care a fost făcută în aceste zile la adresa candidatului la funcţia de prim-ministru. Vă veţi lămuri care sunt aceste forţe oculte care acţionează împotriva unei decizii care are legitimitatea politică şi democratică”, a răspuns Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat împotriva unui eventual demers de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că nu există temei constituţional, iar şeful statului are dreptul de a respinge propuneri, şi afirmă că acum UDMR aşteaptă noul premier avansat de PSD, însă nu dă „cec în alb”.

News.ro informează că liderul UDMR şi-a reiterat poziţia de marţi, spunând că preşedintele Klaus Iohannis nu a încălcat Constituţia în momentul în care a respins-o pe Sevil Shhaideh, considerând că acesta este unul dintre atributele şefului statului.

Liderul UDMR a mai spus că PSD-ALDE trebuie să vină „într-un timp foarte rezonabil” cu o nouă propunere şi consideră că nu există riscuri ca şeful statului să nu recunoască majoritatea deja formată, având în vedere că nu a cerut premier de la altă formaţiune, ci de la PSD şi ALDE.

În privinţa suspendării, însă, Kelemen Hunor a declarat că Uniunea nu va susţine un astfel de demers.

„Nu există niciun articol constituţional pe care se poate construi o iniţiativă de suspendare a preşedintelui. Eu nu văd acel articol care ar fi fost încălcat de preşedintele Iohannis, deci suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabilă şi nici nu am susţine un astfel de demers, fiindcă nu a încălcat Constituţia. Ne place sau nu ne place decizia preşedintelui, dar nu poţi să mergi pe suspendare dacă nu ai argumente constituţionale”, a spus preşedintele UDMR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri