Trucul care a păcălit staff-ul lui Mircea Geoană. Cum a căzut în capcana lui Traian Băsescu

Data actualizării: Data publicării:
sebastian lazaroiu
Sebastian Lăzăroiu a făcut dezvăluiri la Digi24 despre dezbaterea Geoană-Băsescu din 2009

Mircea Geoană putea să câștige alegerile din 2009, dacă nu ar fi fost dezbaterea cu Traian Băsescu și o anumită întrebare despre o vizită la controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Sebastian Lăzăroiu era în 2009 în staff-ul de campanie al fostului președinte și a dezvăluit la Digi24 detalii niciodată știute până acum despre circumstanțele în care Mircea Geoană a acceptat acea dezbatere. În final, s-a dovedit că a fost greșeala ce i-a fost fatală fostului lider PSD și l-a făcut să piardă alegerile în fața lui Traian Băsescu, deși stătea mai bine decât el în sondaje.

„În dezbaterile dintre candidați sunt multe lucruri ce nu țin de manualul de democrație, ci de strategia pe care o are fiecare candidat pentru a câștiga alegerile. Noi atunci (...)  încercam să-l scoatem pe Mircea Geoană în dezbatere, pentru că el nu voia, nu era în avantajul lui. În turul 1 fuseseră foarte apropiați, dar până în turul 2, Geoană luase un avans bunicel. Ne-am chinuit destul de mult să-l scoatem pe Mircea Geoană, pentru că stafful lui de campanie nu-i recomanda - și pe bună dreptate, era sinucigaș să ieși cu Băsescu în dezbatere”, a explicat Sebastian Lăzăroiu la Digi24.

În cele din urmă, Mircea Geoană „a avut curajul s-o facă, dar asta a fost tot un tertip folosit de noi”, a dezvăluit sociologul, care a povestit care a fost „trucul”:

„L-am atras pe Crin Antonescu și l-am scos la dezbatere la Cluj cu Traian Băsescu. Sigur, era invitat și Geoană, dar n-a venit. Evident că lui Geoană nu îi convenea să fie Crin cu Traian Băsescu și el să fie pe dinafară. De ce? Pentru că Crin era în ascensiune, nici el nu a avut un scor rău, a luat cam 21 la sută, dar se vedea că e pe trend de creștere și Geoană se temea  - Crin, care era de departe un mai bun debater decât el - să nu cumva să îi sufle turul 2, ceea ce era foarte greu, pentru că Crin Antonescu (care s-a clasat al treilea după primul tur de scrutin - n.r.) nu avea un partid de talia PSD-ului în spate. Dar s-au speriat atunci, când au văzut că Băsescu iese cu Antonescu și Geoană lipsește, stafful de campanie s-a speriat și până la urmă i-au acceptat dezbaterea din al doilea tur”.

Povestea cu „flacăra violet”

Sebastian Lăzăroiu a dezvăluit și cum a apărut „povestea cu flacăra violet”:

„Inițial dezbaterea era programată pentru miercuri dezbaterea și noi am vrut să o mutăm joi și întâmplător eu am fost și am negociat cu Ponta, el era din partea staffului de campanie al lui Geoană. Ponta a acceptat destul de ușor, a spus da, domnule, miercuri, dar am zis că nu putem noi miercuri, Geoană voia să plece joi la Iași...A zis OK, o facem joi, dar stai să-l întrebăm și pe candidat, candidatul nu era hotărât, până la urmă l-a sunat pe dl. Hrebenciuc și de aici a plecat povestea aia cu flacăra violet. 

Hrebenciuc a zis OK, dar era destul de ezitant. Mie mi-era teamă că ei n-or să... o să li se pară ceva suspect dacă o mutăm de miercuri pe joi și într-adevăr, Hrebenciuc a simțit că e ceva, dar a crezut că e altceva. Am vorbit atunci cu el la telefon și mi-a zis: Spune șefului tău că e OK, o facem joi, dar știu de ce! E vorba de flacăra violet și joia! Am rămas mască, nu știam ce vrea să spună, parcă vorbeau doi cardinali pe holurile de la Vatican”, s-a amuzat amintindu-și Sebastian Lăzăroiu.

Mesajul cu flacăra violet i-a fost transmis lui Băsescu, iar el a râs. 

Flacăra violet era o altă poveste. Era un personaj, Manole, care apărea în spatele anumitor candidați și avea o chestiune de ezoterism în el, era înconjurat de mult violet. Hrebenciuc a crezut că se dorește dezbaterea joi, pentru că joi „flacăra violet” ar fi fost mai puternică.

Nicolae Popa, adevărata miză a dezbaterii

Apoi, a dezvăluit adevărata miză a mutării dezbaterii de miercuri pe joi: Era, de fapt, povestea cu Nicolae Popa. Miercuri urma să se anunțe capturarea lui Nicolae Popa acolo, în Jakarta. Vântu intrase în panică și l-a chemat pe Geoană la el acasă. Stafful lui Băsescu nu anticipase această mișcare, dar voia ca dezbaterea să aibă loc joi ca măcar să se poată vorbi despre Nicolae Popa. Numai că Hrebenciuc a crezut însă este o chestiune ezoterică.

„S-a terminat cum știe toată lumea. Geoană putea să câștige alegerile din 2009, dacă el reușea să evite o dezbatere cu Traian Băsescu. Cred că câștiga, pentru că avea un avans considerabil în sondaje, greu de recuperat”, a punctat Sebastian Lăzăroiu.

În acea dimineață, a dezbaterii de joi, au apărut în ziarele tabloide fotografii cu Mircea Geoană în fața casei lui Vîntu.

Un zvon răspândit intenționat: există și un film cu Geoană la Vîntu. Lăzăroiu: Nu exista!

„Lumea crede că au fost făcute de servicii. N-au fost! Au fost făcute de niște paparazzi. Proaste”, a declarat Sebastian Lăzăroiu. Întrebat dacă acești paparazzi (unul singur, în fapt) a fost tocmit chiar de stafful de campanie al lui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu a confirmat implicit, declarând: „Vă spun eu, un candidat în campanie e urmărit tot timpul”.

Și a repetat că fotografiile cu Geoană la Vîntu pe care le făcuse acest paparazzo erau, în fapt, foarte proaste.

„Arătau foarte rău, nu se vedea Geoană în poze. Nu puteai să spui sigur că e Geoană. Și era un paparazzo celebru! Erau multe cadre și căutam unul în care să se vadă Geoană. Și nu era niciunul, putea să fie oricine acolo”, a spus fostul consilier prezidențial. „Și atunci am zis: Geoană poate să spună oricând că nu e el. O să creadă lumea, că nu se vede Geoană! Era făcut numai dintr-o parte, așa, era numai urechea, n-aveai cum să identifici un personaj ca Geoană din pozele alea. Era și întuneric, era lumina proastă la ușă, acolo. Și-am zis: singura posibilitate e să răspândim că e și un film, că atunci el nu va mai putea să nege, dacă știe că există un film. N-a existat niciun film!”, a spus Sebastian Lăzăroiu, confirmând că ceea ce dorea stafful lui Băsescu era ca la urechile staffului lui Geoană să ajungă acestă informație, pentru ca Geoană să nu mai poată nega că a fost la Vîntu.

„Geoană a recunoscut atunci. Dar putea să nege!”, a arătat Lăzăroiu.

De ce Vîntu a acceptat ca în publicațiile lui să apară pozele cu Geoană

Cu toate aceste evoluții din chiar ziua dezbaterii, Mircea Geoană a venit, totuși, la discuția cu Traian Băsescu. De ce? „Era foarte relaxat, avea 56 la sută în sondaje. Dacă nu aveau 56 și aveau 52, nici n-ar fi acceptat dezbaterea, pentru că știau cum e Băsescu, nimeni n-a scăpat viu dintr-o dezbatere cu el”, a punctat fostul consilier prezidențial.

Întrebat dacă s-a pregătit la Cotroceni celebrul moment al lui Traian Băsescu, când a întors dintr-odată discuția și a întrebat „Dar aseară, când ați fost la Vîntu în jacuzzi, v-a plăcut, dle Geoană?”, Sebastian Lăzăroiu a confirmat, deși a spus că n-a participat personal la acea „ședință de pregătire” a candidatului. Intenția era să creeze o imagine plastică. „Dar nu era o fabricație. Mircea Geoană pe vremea aceea chiar era o marionetă a unor moguli”, a adăugat Lăzăroiu. „Era clar că era un moment care trebuia să-l coste foarte mult pe Geoană. Dar el nu și-a dat seama cât de mult. El s-a gândit: am 56 la sută, pot să și recunosc că am fost acolo”, spune Lăzăroiu.

El are și o explicație pentru impactul așa de mare pe care l-a avut această dezvăluire: „Cred că cel mai mult a lovit atunci în cei 350.000 de păgubiți de la FNI, plus familiile lor, deci nu vorbim de o cantitate neglijabilă, ci de un bazin electoral larg, care - sigur, se întâmplase în 2000, eram în 2009 - nu au uitat, oamenii ăia și-au pierdut agoniseala de o viață. Și în momentul ăla, Geoană se sucea cu Vîntu, prin Nicolae Popa - că de-aia îl chemase panicat Vîntu pe Geoană - și cu FNI”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Pe de altă parte, pozele respective au apărut chiar în publicații ale trustului lui Vîntu („Academia Cațavencu” - n.r.), iar fostul mogul și-ar fi dar acordul în mod deliberat, lăsând senzația că el este cel care a tocmit acel paparazzo. De ce? „Și el știa că urmează să fie adus singurul martor în viață al malversațiunilor de la FNI și atunci, el cumva a zis bun, dar iese Geoană președinte și mă scapă, dar aș vrea să vadă toată lumea că Geoană e al meu. Și-a dat seama că e în avantajul lui să vadă procurorii, toată lumea că Geoană e la mâna lui, dacă ajunge președinte și era convins că ajunge președinte”, a explicat fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri