Tu ce vrei să schimbi în România? Felicia Mihali: Învăţământul este orientat spre cantitate, nu spre calitate

Data actualizării: Data publicării:
diasporeya

Pe 11 decembrie românii aleg senatorii şi deputaţii care îi vor reprezenta în următorii 4 ani. Până atunci, Digi24 vrea să ştie ce vă nemulţumeşte şi ce soluţii vedeţi. Care credeţi că sunt priorităţile ce ar trebui incluse în „Proiectul pentru România”? Tu ce vrei pentru România? Ce ai schimba în România? Acestea sunt întrebările la care căutăm răspunsuri.

Reforma poate fi cel mai mare duşman al reformării. Pare un enunţ paradoxal? E doar realitatea din şcoala românească. După mai bine de 20 de ani de reforme, şcoala a devenit, spunea recent ministrul Educaţiei, un episod traumatic pentru elevi. Cum e la alţii? Felicia Mihali, care a predat istoria la Beijing şi la Montreal, ne-a vorbit despre sistemul de educaţie din Canada.

Felicia Mihali, scriitoare şi profesoară de istorie în Canada: „În România învăţământul este bazat mai mult pe cantitate în virtutea acelei tradiţii enciclopedice moştenite de la iluminismul francez. În Canada învăţământul este bazat mai mult pe calitate. Principiul de bază este puţin şi bun sau puţin şi corect, dacă vreţi. Obsesia profesorilor nu este diversitatea, ci consolidarea cunoştinţelor. Nimic nu are valoare dacă nu este înţeles, asimilat, practicat. Copiii sunt încadraţi de mici în ceea ce priveşte regulile de bază, felul în care se face un eseu, o prezentare orală. Mare parte din exerciţii sunt bazate pe munca în echipă, pe colaborare, pe partaj. Există reputaţia că învăţământul american este bazat pe experiment, pe spiritul ludic. Nu este tot timpul aşa. Personal, ceea ce mă impresionează foarte mult la copiii din Canada este libertatea lor de expresie, curajul de a recunoaşte când nu înţeleg, de a pune întrebări, de a contesta chiar o metodă pe care nu o înţeleg şi care nu dă randament. Ceea ce mi se pare extraordinar!”

Cum ai vrea să se se dezvolte România, cum ai vrea să se modernizeze? Vă aşteptăm părerile, în format video, pe secţiunea Digivox a site-ului nostru digi24.ro, pe e-mail (digivox@digi24.ro, redactie@digi24.ro) sau pe contul nostru de Facebook. De asemenea, puteţi trimite filmări pe WhatsApp, la numărul 0771.100.304.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri