VIDEO |Alegeri plătite de primarii condamnaţi. Disputa lui Șerban Nicolae cu un coleg senator

Data publicării:
comisia juridica

Au fost dezbateri aprinse, marţi, la Comisia juridică din Senat. Discuţiile au pornit de la un proiect de lege care le impune primarilor rămaşi fără mandat, din cauza unor condamnări, să dea banii pentru organizarea de noi alegeri. Proiectul iniţiat de liberalul Daniel Fenechiu a fost respins în cele din urmă.

Şerban Nicolae, preşedintele comisiei, s-a ceartat cu Daniel Fenechiu:

Fenechiu: Există o tendinţă a partidelor care pentru a câştiga sunt în stare să facă orice. Ceea ce nu e în regulă.

Şerban: Care e tendinţa asta? Care sunt partidele?

Nu facem afirmaţii fără acoperire.

Fenechiu: Dacă ne uităm câţi din primarii...

Şerban: Nu dacă, daţi-mi datele.

Fenechiu: Vreţi să vă dau câte un candidat la fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, care a candidat în situaţie de suspect sau inculpat.

Şerban: Şi care e relevanţa?

Fenechiu: Cum, care e relevanţa? Poate să îşi piardă mandatul şi cetăţeanul de rând suportă noi alegeri.

Proiectul discutat în Comisia juridică le cere candidaţilor la primării să completeze declaraţii pe proprie răspundere în care să spună dacă au dosare sau condamnări. Aleşii puterii spun că o astfel e lege este nedemocratică şi neconstituţională - dreptul de a alege şi de a fi ales este garantat de Constituţie pentru cei care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Șerban Nicolae: De ce ar trebui cineva să spună: „Vedeţi că în mintea unora sunt un pic dubios”?

George Dîrcă: E foarte bine pentru informarea alegătorilor.

Şerban Nicolae: În general, de asta se ocupă contracandidaţii.

Legea iniţiată de senatorul Daniel Fenechiu a trecut de Camera deputaţilor prin adoptare tacită. Liberalul nu şi-a convins însă colegii din Comisia juridică.

„Eu cred că este o dovadă de respect faţă de banii cetăţenilor. Dacă tu te crezi nevinovat urmează să fii achitat. Fiind achitat nu se întâmplă nimic. Dacă nu ai fost achitat înseamnă că ai fost vinovat şi, din punctul acesta de vedere, ai indus electoratul în eroare. Este şi o formă de responsabilizare a partidelor”, a precizat Daniel Fenechiu, senator PNL.

Șapte senatori au votat pentru respingerea proiectului faţă de doar trei care au susţinut adoptarea lui. Totuşi, proiectul va merge la dezbateri în plenul Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri