VIDEO | Politica, scena mesajelor controversate și jignitoare. Câteva exemple care au făcut „carieră”

Data publicării:
palatul parlamentului

Vorbim acum despre declaratiile politicienilor. Și pornim de la o afirmație controversată a ministrului Sănătăţii privind serviciile medicale de care beneficiază românii, în baza asigurărilor de sănătate. Victor Costache a făcut o comparaţie între oameni şi maşini. Victor Costache se înscrie într-o listă mai mare de demnitari care, de-a lungul timpului, au făcut afirmații cel puțin nefericite.

Victor Costache, ministrul propus al Sănătății: În toată Europa există asigurări complementare de sănătate, ceea ce face ca orice cetățean european, când are o problemă de sănătate neprevăzute, să nu scoată o avere din buzunar. De aceea se numesc complementare. Plătiți numai dacă vreți. Nu vă impune nimeni. Ca la mașini...

Declarația ministrului interimar al Sănătății vine după o afirmație la fel de controversată, făcută în urmă cu nicio lună, referitoare la copii cu autism.

Victor Costache: Din cauza acestui fenomen tipic în România, a plecării persoanelor active în străinătate, avem tot mai multe cazuri de autism. E o corelare între această afecțiune și timpul petrecut de părinți cu copiii la vârstă fragedă și trebue să creștem capacitatea ca țară de a trata aceste afecțiuni.

Și fostul premier Viorica Dăncilă și-a atras critici dure după o afirmație similară legată de europarlamentarii Opoziției de la acea vreme. Nu a fost, însă, singura sa declarație controversată.

Viorica Dăncilă, fost premier: Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă.

Viorica Dăncilă, fost premier: Ce a făcut Klaus Iohannis? Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora, chiar dacă s-a deplasat în state unde avem o mare majoritate a românilor, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit cu ei, ce face ca să se întoarcă acasă...

Social-democratul Niculae Bădălău s-a remarcat cu o afirmație jignitoare la adresa Diasporei, care i-a atras critici inclusiv din propriul partid.

Niculae Bădălău, senator PSD: Ei au 700 de mii de oameni care au... care au domiciliu, pașapoartele alea cu domiciliu care sunt legale. Restul până la 3-5 milioane cât se vehiculează de tot felul, sunt fetele alea de le duc ăștia, eu știu.. nu știu, nu e ilegal...

Exemple de declarații nefericite avem și din partea unor foști miniștri.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății: Am publicat pe site-ul Ministerului Sănătății modificarea amenzilor pentru măsuri ingienico-sanitare, pentru depășirea timpilor de staționare în UPU. Vă spun foarte sincer, m-a amuzat reacția unora de după și mă gândeam, sper să nu mă citeze nimeni, eu cred că suntem un popor de infractori. În momentul în care se măresc amenzile, protestăm.

De fiecare dată, cei în cauză au reacționat ulterior cerându-și scuze sau spunând că declarațiile le-au fost scoase din context ori n-au fost bine înțelese.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației: De exemplu Alexandra (Alexandra Măceșanu - n.red.). M-am interesat la inspectorat. Mergea să se întâlnească cu prietenul. Avea abonament. Ce a determinat-o să se ducă? Eu am învățat acasă să nu urc într-o maşină străină.

Pentru aceste afirmații, legate de cazul de la Caracal, Ecaterina Andronescu și-a pierdut funcția ocupată în guvern.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri