Mihai Tudose a rămas fără sprijinul PSD şi a demisionat

Data actualizării: Data publicării:
180115_PSD_CEX_016_INQUAM tudose_Photos_Octav_Ganea

Premierul Mihai Tudose a anunțat că va demisiona și nu va asigura interimatul până la numirea unui nou premier. Este concluzia unei ședințe tensionate a Comitetului Executiv Național al PSD . Au fost 60 de voturi contra premierului Tudose, patru voturi pentru şi patru abţineri. În urma acestui rezultat, Tudose spune că partidul a decis că are nevoie de alt guvern.

ACTUALIZARE 22.45. „Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidențiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens.

Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului pana la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, a comunicat Guvernul.

ACTUALIZARE 22.30. "A fost o discuţie lungă, serioasă, cu foarte multe lucuri spuse, în care s-a discutat foarte deschis, nu contodent, şi, în final, s-a supus la vot hotărârea adoptată şi au fost 60 de voturi pentru,  4 abtineri, 4 voturi împotrivă şi Mihai Tudose care nu a votat. El a spus la începutul şedinţei că dacă CEx îi va cere să demisioneze o va face", a declarat Dragnea.

„Au fost apariţii televizate care nu trebuiau să fie, în sensul că genul ăsta de declaraţii publice trebuie să fie făcute în CEx, chestiuni legate de relaţia cu unii miniştri, alte relaţii sau alte subiecte trebuie discutate în interiorul partidului.

S-a creat o stare de tensiune care a tot crescut în ultima perioadă.

Au contribuit şi unii colegi de-ai mei, care şi-au spus puncte de vedere, a fost o avalanşă de puncte de vedere care trebuiau discutate în partid şi au escaladat.

S-a ajuns în situaţia că în mod realist nu mai putem avea garanţia că peste o lună nu vom ajunge tot în această situaţie.

Se pare că am mână foarte proastă nu numai în ce priveşte propunerile de premier, le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere”, a declarat Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE 22.15. Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile.

Tudose va trimite demisia la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 21.40. Mihai Tudose a declarat, după şedinţa CEx că îşi va da demisia „în seara asta sau mâine dimineaţă”.

„Partidul a decis, e nevoie de un alt guvern cu altă abordare, tot timpul e loc de mai bine. Nu am dorit să rup partidul.

Poate am şi eu vina mea, CEx m-a numit, CEx a spus că e loc de mai bine.

Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi km de autostradă, mai multe spitale, dar nu am închis anul prost.

Nu voi asigura interimatul.

Merg la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile de acolo”, a declarat Mihai Tudose.

Citiți și: C.T. Popescu: PSD face o greșeală. Pentru Dragnea e o victorie cu pierderi prea mari

ACTUALIZARE 21.10. Conducerea PSD a votat retragerea sprijinului pentru Mihai Tudose. 

PSD a decis să-i retragă sprijinul politic lui Mihai Tudose, după ce acesta a cerut personal să se ia o decizie, prin vot, privind susţinerea sa.

Au fost 59 de voturi contra premierului Tudose, patru voturi pentru şi patru abţineri.

Erau informaţii că majoritatea liderilor din CEx sunt de părere că trebuie tranşat conflictul şi că cel care trebuie să facă un pas înapoi e premierul.

După terminarea CEx al PSD, premierul ar urma să meargă la guvern, unde are demisia scrisă, pentru a o semna.

ACTUALIZARE 21.10. Gabriela Firea a cerut un pact între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose.

ACTUALIZARE 20.44. Deputatul Cătălin Rădulescu a fost dat afară din ședința PSD, la cererea lui Mihai Tudose, potrivit informațiilor Digi24.

ACTUALIZARE 20.30. Doi lideri locali ai PSD și europarlamentarul Viorica Dăncilă au cerut demisia premierului Tudose, potrivit unor informații Digi24.

Pe de altă parte, fostul ministru Ecaterina Andronescu i-a reproșat premierului că nu și-a asumat legile justiției.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a cerut vot secret pentru demisia lui Tudose. Solicitarea sa nu a fost însă acceptată, potrivit surselor Digi24.

ACTUALIZARE 20.00. În primele trei ore, nicio tabără nu a cerut nicio demisie, potrivit unor informaţii Digi24.

La sosirea la sediul PSD, Mihai Tudose a dat se înţeles că nu se agaţă de funcţia de premier - "prima zi la Guvern e prima din ultimele", a spus prim-ministrul. 

Actualizare 16:42 În jur de 30 de lideri de organizații locale ale PSD au semnat o scrisoare prin care cer tranșarea conflictului dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose prin demisia premierului, spun surse citate de Digi24. Detalii, aici. 

Actualizare 16:05. „Eu sper ca Tudose să rămână la Palatul Victoria”, a spus nr. 2 din PSD, Niculae Bădălău.

Actualizare 16:02 Premierul Mihai Tudose a cerut răgaz până după ședință pentru a face declarații despre intențiile și poziția sa la ședința CEx.

Actualizare 15:55 Liviu Dragnea a sosit la sediul PSD destul de supărat și a părut să îndrepte o săgeată către Codrin Ștefănescu: „Am aflat de la dl. Ștefănescu ce avem de făcut”. Declarația lui Liviu Dragnea, aici. 

Înainte de Liviu Dragnea, la PSD a venit și Carmen Dan, ministrul de interne, care a spus că e dispusă să demisioneze, dacă aceasta va fi decizia colegilor.

Actualizare 15:50 Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat înaintea ședinței Comitetului Executiv de luni, că e obligatoriu să fie găsită o soluție la conflictul din partid dintre liderul Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose și oricât de mult timp le va lua celor din conducerea social-democraților să tranșeze această problemă, vor ieși cu o decizie care va fi impusă de majoritate și va fi asumată de minoritate, astfel încât mesajul să fie comun.

Actualizare 14:33. „Declarații la partid”, atât a spus premierul la plecarea de la Ministerul Transporturilor.

Actualizare 14:05. Premierul Mihai Tudose nu a făcut declarații despre situația politică. El a participat alături de ministrul Felix Stroe la semnarea contractului pentru podul de peste Dunăre, de la Brăila.

Actualizare 13:55. Mihai Tudose a ajuns la Ministerul Transporturilor și se pregătește să facă declarații. „Despre poduri și autostrăzi”, a spus el la intrarea în sediul MT.

Actualizare 13:15. Şeful diplomaţiei române spune că nu are niciun motiv să demisioneze. Teodor Meleşcanu, membru ALDE, a făcut această declaraţie în plină criză generată de discuţiile din PSD.

Actualizare 12:35. Premierul Mihai Tudose va face declarații la ora 14:00.

Între timp apar noi declarații din tabăra premierului: „Guvernul nu e brelocul lui Liviu Dragnea”. În plus, potrivit informațiilor Digi24, Liviu Dragnea se află într-o poziție ireconciliabilă cu Mihai Tudose.


Actualizare 11:35. Pe măsură ce se apropie ședința de la ora 16:00, cele două tabere se încurajează în declarații.

Dragnea nu e zeu, nu e pus să rămână acolo pentru totdeauna, nu ne schimbăm nici noi poziția”, a spus un important lider PSD pentru Digi24 sub anonimat.

De asemenea, un ministru important spune că lucrurile se vor tranșa azi, chiar dacă Guvernul pică. E nevoie de liniște în PSD cu orice preț.


Actualizare 11:15. Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a vorbit despre contextul din PSD cu câteva ore înainte de începerea ședinței.


Actualizare 9:20. Susținătorii lui Liviu Dragnea, lideri ai PSD care sunt în continuare de partea acestuia, îi spun că trebuie ca de data aceasta să meargă până la capăt, ori, dacă cedează ca atunci când au demisionat Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, este ultima dată când mai are partidul la dispoziție. În acest caz, Liviu Dragnea va pierde puterea din partid și autoritatea în favorea lui Mihai Tudose. Așadar, se pare că președintele PSD nu renunță la Carmen Dan.


Şedinţa CEx va avea loc începând cu ora 16:00, la sediul PSD din Kiseleff. Iniţial, întrunirea Comitetului Executiv Naţional era programată pentru 29 ianuarie, la Iaşi, dar mai mulţi lideri ai partidului au cerut convocarea de urgenţă a acesteia, după conflictul declanşat ca urmare a cazului poliţistului arestat după ce a agresat sexual doi copii.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a propus demiterea şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, având şi o propunere de înlocuire, însă premierul Tudose a refuzat, l-a convocat la Guvern pe Despescu şi i-a cerut un raport în termen de o săptămână. Miercuri seară, premierul a declarat că nu mai doreşte să mai lucreze cu ministrul de Interne pentru că l-a „minţit” şi că, dacă îşi va prezenta demisia, o va accepta: „Dacă va fi lăsată, va demisiona”. Tudose a susţinut că a fost minţit de Carmen Dan, care l-a informat că cel propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a refuzat categoric. „Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta... nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose. 

Reacţia lui Carmen Dan a venit 24 de ore mai târziu, când a susţinut o declaraţie de presă la sediul MAI, în care a anunţat că nu demisionează: „Guvernul este unul politic, iar miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din Coaliţie şi tot acolo se aprobă retragerea lor din Guvern”. Ministrul de Interne a prezentat o cronologie a evenimentelor de la izbucnirea scandalului în Poliţie, arătând că poate înţelege de ce Cătălin Ioniţă a refuzat propunerea şi „dubla poziţionare sub presiune”, dar că de aici şi până la a fi acuzată de minciună „este cale lungă”.

De la momentul izbucnirii conflictului între premierul Tudose şi ministrul Carmen Dan, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost plecat într-un turneu prin judeţele Moldovei, unde s-a întâlnit cu liderii de filiale, alături de vicepremierul Paul Stănescu. Întrebat, vineri, despre declaraţiile deputatului Cătălin Rădulescu, care a cerut convocarea CEx pentru a discuta despre schimbarea Guvernului, după „ieşirea necontrolată şi nestatutară” a premierului Tudose, Liviu Dragnea s-a limitat la a spune: „Eu încă sper ca Tudose să rămână premier".

De vineri, în PSD au început să apară tot mai multe voci care au cerut convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat pe Facebook, vineri noapte, susţinând că trebuie „reinstaurat un climat politic la standarde europene, cu profesionalism şi rigoare”, fiind necesară întrunirea acestui for „pentru a tranşa criza politică” şi că „orice soluţie va reieşi va fi mai utilă pentru ţara decat instabilitatea actuală”. Aceeaşi solicitare, de convocare a CEx, au avut-o şi Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu, Claudiu Manda şi unii lideri din teritoriu.

Citiți și C. T. Popescu, despre ședința CExN: Epoca totalitară Dragnea în PSD s-a încheiat

Informaţiile privind convocarea Comitetului Executiv pentru luni au apărut sâmbătă după-amiază, când lideri din teritoriu au confirmat că au fost chemaţi la şedinţă. A urmat un alt val de reacţii, tot pe Facebook, de această dată din partea unor miniştri.

 

Cu o zi înaintea CEx, duminică, primarul Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD, a intervenit din nou şi le-a cerut lui Liviu Dragnea şi lui Mihai Tudose să înceteze imediat disputele politice, să găsească o cale de colaborare şi să îşi asume urgent principiile acestei colaborări, arătând că agenda începutului de an este dominată de tensiunile din PSD, de împărţirea în tabere, grupări, zone de interes. Firea le-a reproşat amândurora că au greşit, criticându-l pe Dragnea pentru lipsa unei consultări în forurile partidului la nominalizarea premierilor Grindeanu şi Tudose, în timp ce premierului îi reproşează că ştia de la început structura Guvernului, iar „dacă nu îi plăcea Trabantul nu trebuia să se suie în el”.

„Aşa e în democraţie: partidul nu poate conduce fără un guvern, iar guvernul nu poate funcţiona fără o majoritate parlamentară. Cei doi lideri au OBLIGAŢIA să găsească o cale de colaborare. Să îşi asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări. E o obligaţie în primul faţă de cetăţeni şi apoi faţă de partid. Structura politică a guvernului o stabileşte Coaliţia majorităţii parlamentare, iar modul de funcţionare îl stabileşte premierul. De aici trebuie să plecăm: fiecare să îşi înţeleagă competenţele în această echipă. Ca primar al Capitalei, resimt direct lipsa acestei colaborări. Prea multă confruntare politică şi deloc susţinere pentru proiectele bucureştenilor. Prea multe orgolii şi temeri politice ca motivatii pentru blocarea sau stagnarea proiectelor Capitalei. Aşa nu se mai poate continua!”, a scris, pe Facebook, Gabriela Firea. Ea le-a cerut lui Dragnea şi Tudose, „cu respect, dar fermitate”, mai puţină politică şi mai multă muncă pentru cei care au votat PSD, mai puţine certuri şi mai multă colaborare. 

Citiți și CTP: Firea a avut o reacție vicleană și câștigă capital politic în raport cu Dragnea și Tudose

O reacţie a venit, duminică seară, şi din partea liderului Tineretului Social-Democat (TSD), Gabriel Petrea, care le-a transmis colegilor săi, printr-o scrisoare, că PSD trebuie să se transforme, prin efortul tuturor, dacă vrea mai mult decât câştigarea unor alegeri, că are nevoie de „o schimbarea la faţă”, mizând pe dialog, democraţie şi responsabilitate şi că nu îşi permite să schimbe Guvernul o dată la şase luni. 

„Cel mai important, trebuie să mizăm pe deschidere, pe democraţie şi pe dialog cu societatea. PSD trebuie să se transforme, prin efortul nostru al tuturor, dacă vrem mai mult decât câştigarea unor alegeri. Dezvoltarea României necesită o schimbare pe care noi avem puterea de a o face, lăsând în urmă falsele dezbateri care ne îndepărtează de românii şi ne deturnează ambiţiile. Credem că păstrarea guvernării şi continuarea implementării Programului de Guvernare trebuie să rămână o prioritate. Nu ne permitem să facem schimbări o dată la şase luni, pentru că părem neserioşi şi amatori. Avem încredere că, reflectând la ideile din această scrisoare, putem genera dialog intern de care PSD are nevoie pentru refondare”, a afirmat Petrea.

La rândul său, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, duminică seară că în şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional trebuie să se decidă cine pleacă - premierul Mihai Tudose sau ministrul de Interne, Carmen Dan. „Este clar că unul dintre ei trebuie să plece”, a afirmat Bădălău.

El a mai spus că „trebuie găsită o soluţie la acest conflict deschis”, pentru a merge mai departe, iar dacă cineva este nemulţumit de premierul Tudose, trebuie „să vină cu o motivare clară”. „E un lucru grav. Nu ne putem juca. Avem o mare responsabilitate. Eu nu exclud să se ceară ridicarea sprijinului pentru premier. Majoritatea va decide”, a declarat Bădălău, întrebat dacă este posibil ca în CEx să se ceară retragerea sprijinului politic pentru premier.

Preşedintele executiv al PSD a adăugat că el pledează pentru o „soluţie de înţelepciune şi maturitate pentru a putea funcţiona mai departe acest Guvern”. 

Sursă: Digi24, News.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri