Polițist către Vela, după un accident cu o mașină veche de 15 ani: Dacă nu poate cumpăra mașini noi, să achiziționeze un lot de sicrie

Data actualizării: Data publicării:
accident masina de politie

Un accident grav în care doi polițiști au fost răniți în timpul misiunii redeschide dezbaterea despre starea tehnică precară a multor autospeciale folosite de Poliția Română. Dar și războiul politic dintre PNL și PSD.

Sindicaliștii din poliție s-au revoltat, după ce s-a aflat că mașina implicată în accident era veche de 15 ani. Ministrul de Interne spune că pregătește noi dotări, dar le reproșează sindicaliștilor că nu au fost la fel de vocali atunci când, în timpul guvernării PSD, MAI a luat mașini de lux pentru demnitari. Replica social-democraților: cel puțin unul dintre bolizii invocați de Marcel Vela a fost folosit de un lider liberal.

Accidentul a avut loc joi noaptea, în Satu Mare. Mașina de poliție s-a răsturnat într-un șanț, în timp ce agenții goneau spre o intervenție sesizată la 112. Cei doi polițiști din mașină au fost răniți și duși la spital. Starea tehnică precară a autospecialei vechi de 15 ani a stârnit nemulțumirea sindicatelor, care spun că din cele aproape 30 de mii de mașini pe care le are Poliția, jumătate sunt bune de aruncat. Adevărate sicrie pe roți.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Din dorința ca lucrurile să meargă bine, colegii mei acceptă de multe ori aceste compromisuri, de a folosi aceste autospeciale, și să ajungă la cazurile 112.

„Încă doi polițiști răniți în misiune. Aseară, doi colegi din cadrul unei secții rurale a IPJ Satu Mare, aflați în misiune la un eveniment sesizat prin 112, s-au răsturnat cu “autospeciala” într-o curbă între localitățile Satu Mare și Micula. Autospeciala sau sicriul pe roți, face parte din categoria Logan 2005, aflată într-o stare avansată de uzură și care nu mai poate fi folosită în misiunile specifice. Îi sugerăm domnului ministru, dacă tot nu poate achiziționa mașini noi, măcar să achiziționeze un lot de sicrie de la pompe funebre”, transmite Sindicatul Europol.

Reacția sindicatelor l-a supărat pe ministrul liberal de interne, care îi acuză pe reprezentanții polițiștilor că nu au fost la fel de vocali atunci când guvernarea anterioară, social-democrată, făcea achiziții inutile.

Marcel Vela, ministrul de Interne: Avem preocuparea de a dota poliția, avem în lucru transmiterea unor autoturisme creșterea mobilității în toată țara. Aș fi preferat ca domnii de la sindicate să ia măsuri și când doamna Carmen Dan a cumpărat un șeptar, un BMW Seria 7, echivalentul a vreo 10 Dacia Logan, și l-a dat în comodat la Camera Deputaților. Și atunci cred că erau sindicate, nu?

Ministrul a continuat seria acuzațiilor legate de cumpărături costisitoare, dar inutile.

Marcel Vela, ministrul de Interne: Au cumpărat patru mașini Touareg noi, 200 de mii toate patru, la Jandarmerie, care să asigure protecția unor demnitari PSD. Am găsit sute de televizioare de câte 1000 de euro bucata cumpărate la Jandarmerie.

Camera Deputaților a venit rapid cu precizări - inițial, bolidul a fost folosit pentru transportul delegațiilor străine, iar în ultimul an, de vicepreședinții liberali ai instituției.

Reacția Camerei Deputaților: De la 1 februarie 2018 pâna pe 1 septembrie 2018, autoturismul a fost folosit exclusiv de Cabinetul vicepreședintelui Camerei Deputaților, domnul deputat Ben-Oni Ardelean, iar de la 1 septembrie 2018 pâna la data de 6 ianuarie 2020, de Cabinetul vicepreședintelui instituției, domnul deputat Marilen Pirtea.

Fostul ministru Carmen Dan nu a răspuns, până acum, solicitărilor de a oferi o reacție la aceste acuzații. Jandarmeria Româna a anunțat că verifică afirmațiile lui Marcel Vela.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri