Portretul-robot al șoferului periculos

Data publicării:
masina accident

Cei mai periculoși șoferi în trafic au cel mult 24 de ani, conduc bolizi cu mulţi cai putere şi cred că nimic nu le poate sta în cale când sunt la volan. Așa arată portretul-robot făcut de poliţişti şi instructori auto. Iar statisticile confirmă - mai mult de un sfert din accidentele grave sunt produse de tineri.

Şoferul de care trebuie să ne ferim are până în 25 de ani şi a luat permisul imediat după majorat. Părinţii i-au făcut cadou o maşină cu mulţi cai putere, deloc compatibilă cu doza de inconştienţă a posesorului.

O mică neatenţie a unui conducător auto în trafic. Se uită în altă parte, face altceva decât să fie atent în faţă. Așa se produc foarte multe accidente. Un SMS scris la volan mărește de 23 de ori riscul unui accident.

Toate studiile arată că produc cele mai multe accidente cei între 18 şi 24 de ani, fiind acuzat de către instructori că nu avem şcoli de şoferi, ci avem şcoli de luat permisul”, spune Titi Aur, fost pilot profesionist, în prezent instructor auto.

E o teorie confirmată şi de oamenii legii.

Tinerii sunt vinovaţi de producerea a 27% din totalul accidentelor rutiere grave”, spune Florentin Brăcea, directorul Direcţiei Rutiere.

Tinerii care au recent permis de conducere sau au de ceva timp - 5, 6, 7 ani - încearcă să braveze în trafic, să meargă cu viteză, sunt dornici de a merge cu viteză, dar nu au o poziţie corectă în scaun la volan şi nicio poziţie corectă a mâinilor pe volan”, arată Sorin Bădica, instructor auto.

Specialiştii spun că principalele cauze ale accidentelor sunt neadaptarea vitezei la condiţiile de mers şi neacordarea de prioritate. În toate aceste situaţii, şoferii pot să îşi salveze viaţa dacă folosesc în mod corect centura de siguranţă.

În primele 11 luni ale anului, în România s-au produs aproape opt mii de accidente grave. Bilanţul e dramatic - peste 1.700 de morţi şi 7.500 de răniţi.

(sursa: Digi24 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri