Președintele Klaus Iohannis se adresează Adunării Generale a ONU

Data actualizării: Data publicării:
iohannis ONU presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, miercuri, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfăşoară la New York.


Discursul este programat pentru ora 20:00, ora României. 

Preşedintele Iohannis se va referi la provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor statelor membre şi rolul jucat de ONU în abordarea acestora.

Şeful statului va face referire şi la angajamentele României ca stat care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, subliniind consolidarea relaţiei UE-ONU ca prioritate.

Klaus Iohannis va aborda şi tema candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 - 2021. În acest context, el va vorbi despre importanţa rolului pe care Consiliul de Securitate îl poate juca în abordarea mai multor aspecte care afectează pacea şi securitatea, inclusiv, spre exemplu, schimbările climatice care au devenit una dintre cele mai grave provocări la nivel global.

Ce aşteptăm de la mesajul transmis de şeful statului?

România preia de la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene, relatează trimisul Digi24, Anca Suciu. Președintele va sublinia că va deveni o prioritate consolidarea relației dintre Uniunea Europeană și ONU. În același timp, România îşi doreşte un loc la masa Consiliului de Securitate al ONU, ca membru nepermanent - concurăm cu Estonia în acest sens - și de aceea ne așteptăm din partea președintelui la un mesaj care să facă referire la justiție, pentru că astfel România și-ar exprima angajamentul respectării statului de drept de la cel mai înalt nivel. La noi a devenit un subiect această candidatură la Consiliul de Securitate al ONU în momentul în care s-a declanșat scandalul privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Când ministrul de externe a fost audiat în Parlament, el a recunoscut că decizia ONU poate fi influențată de Memorandumul adoptat de Guvern.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis se întâlnește miercuri cu cei mai importanți lideri europeni prezenți la Adunarea Generală a ONU, cu ocazia unei recepții. Pe agenda președintelui se regăsesc și câteva întâlniri bilaterale cu premierii din Republica Moldova și Georgia.

Miercuri vor mai susţine discursuri la ONU oficiali din Panama, Namibia, Ghana, Estonia, Liban, Nigeria, Yemen, Columbia, Uruguay, Tonga, Mali, Angola, Cuba, Liberia, Slovacia, Republica Coreeană, Marea Britanie, Afganistan. În cea de-a doua parte a zilei reprezentanţi din alte 19 state urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU.

Cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale, care se desfăşoară în perioada 18 septembrie - 5 octombrie, este prezidată de Maria Fernanda Espinosa Garces, politician şi diplomat din Ecuador. Ea este prima femeie din America Latină şi Caraibe care prezidează Adunarea Generală în 73 de ani şi doar a patra femeie aleasă în această poziţie.

Conform ONU, Adunarea Generală din acest an se va concentra pe egalitatea de gen, migraţie şi refugiaţi, munca în condiţii decente, rolul tinerilor în privinţa păcii şi securităţii, sprijinirea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, pe acţiunea climatică şi pe revitalizarea activităţii organizaţiei.

Luni, şeful statului a participat la recepţia tradiţională oferită de preşedintele american Donald Trump şi soţia sa în onoarea şefilor de delegaţie participanţi la Adunarea Generală a ONU, iar marţi la deschiderea segmentului la nivel înalt al dezbaterilor. Preşedintele SUA a susţinut un discurs cu această ocazie.

Preşedintele Iohannis va avea miercuri şi o întâlnire bilaterală cu Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

(Surse: Agerpres, Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri