Protest al taximetriștilor față de Uber. Guvernul promite să înăsprească legea

Data actualizării: Data publicării:
taxi 1

Sute de taximetrişti şi şoferi de microbuze au demonstrat dimineaţă trei ore şi au cerut interzicerea în România a serviciilor de transport de tip ride-sharing. Spun că Uber le face concurenţă neloială, că maşinile folosite nu au autorizaţie pentru transportul persoanelor şi dau vina pe companie pentru că le-a scăzut numărul de clienţi.  De cealaltă parte, reprezentanţii companiei spun că nu există un cadru legislativ care să prevadă autorizaţie pentru astfel de servicii.

ACTUALIZARE 12:00  Demonstraţia s-a terminat după ce reprezentanţi ai protestatorilor au semnat un protocol în care Guvernul promite schimbarea legii, astfel încât transportul neautorizat de persoane să fie sancţionat.

Citiți și: Poziția Uber față de protestele organizate de taximetriști


ACTUALIZARE 10:00 Protestul e în desfășurare. Traficul se desfășoară cu dificultate:

Transportatorii şi taximetriştii din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) participă, miercuri, la un protest în faţa sediului Guvernului faţă de ceea ce ei numesc „pirateria de pe piaţă”, desfăşurată în special prin platforma Uber. Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei şi se va desfăşura între orele 9.30 şi 21.00.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitatea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi", au arătat reprezentanţii COTAR, citați de News.ro.

trafic

 

Potrivit Poliţiei Române, începând cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona centrală), permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restricţionat şi pe Strada Paris şi  pebreteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

„Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu. Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu”, spun poliţiştii, care precizează că restricţiile se vor aplica până la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf - strada Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Calea Dorobanţi şi Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - bulevardul Mărăşti - bulevardul Ion Mihalache.

Transportatorii şi taximetriştii care fac parte din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) vor protesta şi joi în faţa sediului Guvernului.

Transportatorii acuză că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003 s-a blocat pe traseul de avizare şi cer scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. 

„Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, aşa cum s-a întâmplat în ţările europene, unde statul a vrut să-şi protejeje transportatorii autorizaţi. Cerem scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. Cerem scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera, conform legii", solicită COTAR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri