Proteste 10 august. Cine e subsecretarul de stat din MAI care a ținut legătura cu Dragnea și ce s-a întâmplat cu el

Data actualizării: Data publicării:
protest 10 august 2018 interventie in forta jandarmi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de interne Marcel Vela a declarat joi la Digi24 că subsecretarul de stat Mihai Valeriu - despre care Hotnews a scris că ar fi ținut legătura cu Liviu Dragnea în timpul protestelor din 10 august - era unul dintre oficialii în minister veniți prin sistemul de „pile, cunoștințe și relații”, iar în prezent a fost pus la dispoziția ministrului, care are de gând să-l trimită de unde a venit: șef de birou într-o secție de poliție.

„Dacă ne referim la fostul secretar de stat, el este la dispoziția ministrului și printre primele mele decizii de permutări de cadre în acest minister este retrimiterea acestui domn subsecretar de stat, care a venit aici pe pile și relații - de la un șef de birou de secție de poliție din București pe o funcție foarte înaltă, de subsecretar de stat responsabil cu ordinea publică -, în cel mai scurt timp, am acum și eu motivul oficial, prin desecretizarea acestui raport, să-l trimit de unde a venit, adică șef de birou într-o secție de poliție. Dacă DIICOT-ul, instanța, va decide și o culpă penală, evident că nu mai are ce căuta în Poliție”, a declarat ministrul Marcel Vela la Digi24.

Săptămâna viitoare vom face o cercetare administrativă, tocmai pentru că acum raportul este desecretizat, lucru pe care nu l-au făcut ceilalți miniștri anteriori mie, nici chiar dl. Mihai Fifor, care, dacă a desecretizat raportul - mergând pe ipoteza domniei sale - , putea de multă vreme să ia măsuri și vizavi de subsecretari de stat avansați așa, în mod miraculos, pe posturi de demnitari ai statului român. Săptămâna viitoare, pe o analiză administrativă, vor mai fi permutați și alți ofițeri, alți angajați din minister la locurile lor de bașină, de acolo de unde au venit, promovați prin pile, relații și cunoștințe”, a anunțat Marcel Vela la Digi24.

Citiți și:  De ce este importantă descretizarea raportului despre protestele din 10 august

Mihai Valeriu a transmis un drept la replică:

În cadrul știrilor prezentate recent despre evenimentele din 10 august 2018, au fost făcute și referiri la adresa mea, care mi-au afectat considerabil demnitatea personală, dar mai ales pe cea profesională.

În virtutea acestor aspecte, doresc să aduc câteva clarificări pe care le consider esențiale pentru mine și imaginea mea publică, dar și pentru informarea corectă a opiniei publice.

Vă pot spune că este foarte dificil să văd cum sunt redus la statutul de "șofer al cuiva" (cu tot respectul pentru această meserie), după 24 ani de muncă și pregătire profesională continuă, timp în care am ocupat cu precădere funcții operative și, în ultimul timp, de comandă.

Mi-aș fi dorit ca în acest context, să regăsesc, în contrabalanța informațiilor prezentate, mai mult profesionalism și curiozitatea jurnalistică de a verifica cine este "acel șofer", care a fost numit în funcția de subsecretar de stat și responsabilizat cu ordinea și siguranța publică națională.

Cu toate că CV-ul meu este public, iar informațiile pe subiectul abordat sunt importante pentru opinia publică, care are dreptul să cunoască în mod corect cine ocupă o funcție de demnitate publică în țara noastră, niciun moment nu s-a făcut vreo referire la pregătirea și experiența mea profesională și nici nu mi-a fost solicitat dreptul la replică.

Principiile de bază ale jurnalismului vizează oriunde în lume, pentru un jurnalist care se respectă, verificarea informațiilor din mai multe surse, obiectivitate, echidistanță, respectarea dreptului la liberă exprimare și cel mai important, respectarea demnității și dreptului la imagine al fiecărei persoane despre care relatează o știre.

Nu am regretat niciun moment cariera pe care ales să o urmez și mi-am asumat întotdeauna răspunderea pentru acțiunile mele. Nerespectarea principiilor ce guvernează munca pe care am desfășurat-o implică răspunderea legală (penală), lucru pe care mi-l asum în totalitate!

Vorbele nesusținute de adevăr pot face mult rău, gratuit și ireparabil.

Aș dori ca acum, după o muncă de-o viață dedicată serviciului public, să îmi păstrez demnitatea neștirbită și respectul familiei, precum și al celor cu care am lucrat împreună sau pe care am avut privilegiul să-i conduc, prin prisma funcției deținute.

Totodată consider că doar aceste persoane, care au lucrat efectiv cu mine și mă cunosc, sunt îndreptățite să vorbească despe mine în ceea ce privește caracterul meu, comportamentul și evoluția mea profesională, ce știu și ce nu știu, sau modul meu de relaționare cu oamenii.

Vă rog să îmi permiteți că acestui mesaj să îi atașez CV-ul meu și totodată, să vă asigur de toată deschiderea și disponibilitatea pentru a clarifica orice aspect care mă implică și este de interes pentru opinia publică.”

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri