Revista blogurilor. Ce scriu Pleșu, Funeriu, Mîndruță

Data publicării:
tastatura blog shutterstock_150118148
Foto: Shutterstock

Orice s-ar zice, lucrurile nu merg prea bine în țara noastră, aşa îşi începe editorialul Andrei Pleşu în Dilema Veche, articol intitulat Singuri printre duşmani.

Andrei Pleşu a găsit cine sunt vinovații pentru cum merg lucrurile la noi în ţară și-i enumeră, ironic:

- Uniunea Europeană, care „ne tot zgîndăre, ba cu MCV-ul, ba cu Schengen-ul, ba cu nedrepte amenințări financiare. Se lasă păcălită (în mod interesat, firește) de trădători care își vorbesc țara de rău, de „statul paralel"...;

- Statele Unite ale Americii, care „sub camuflajul unui „parteneriat de carton, se amestecă prin Departamentul de Stat, în treburile noastre interne”;

- George Soros, care „a avut, nu demult, un coșmar, când a auzit că Dragnea a ajuns „șef - şi aici îl citează chiar pe Liviu Dragnea - și și-a propus să facă totul pentru a distruge PSD-ul. În ciuda vîrstei (86 de ani), e informat la zi cu problemele Teleormanului și plătește zeci de mii de români să iasă în stradă pentru a destabiliza”, scrie Andrei Pleșu.

- Ar mai fi... diplomaţii străini care „se bagă unde nu le fierbe oala, multinaţionalele, intelectualii, ungurii şi ruşii, aşa-zisa societate civilă, candoarea noastră strămoşească şi... statul paralel... Adică SRI, SIE și, mai nou SPP. Binoamele, trinoamele, polinoamele. Dar și Kövesi. Dar și Opoziția. Dar și Iohannis. Dar și unii pesediști”.

Andrei Pleşu își încheie editorialul cu câteva întrebări retorice. De ce ne urăsc toți atât de tare? De ce suntem inamicul public numărul 1? Cum e posibil ca tot mapamondul să ne privească chiorâș? Și ce-ar fi de făcut ca să arătăm lumii un chip ceva mai drăgălaș?

Regăsiţi editorialul în Dilema Veche.

Daniel Funeriu

Şi în acest tablou ne întrebăm: De ce ar fi nevoie ca să ne fie mai bine? Un răspuns vine de la Daniel Funeriu, fost ministru al educației. A scris pentru Contributors.ro un Apel către elite.

Există o elita intelectuală în orașele mici ale României. Mulți dintre ei sunt parte a unor universități de importanță locală. Ei au de luptat în sânul universității lor cu ceea ce eu numesc, voit peiorativ, „intelectuali provinciali", indivizi care profită de pe urma titlurilor universitare obținute pe nedrept pentru a-și consolida poziția în societatea locală și pentru a beneficia de avantaje materiale meschine. Al doilea front pe care trebuie să lupte aceste reale elite locale este la nivel național: cu mentalitatea potrivit căreia universitățile mici, din provincie, ar fi niște penibile gherete de imprimat diplome, dar şi, om cu om, cu mandarinii academici, adesea inferiori lor”.

Şi încheie Daniel Funeriu cu îndemnul ardelenesc: No, hai!

Lucian Mîndruţă

Lucian Mîndruţă, realizator DigiFM, se întreabă ce standarde au cei din PSD, dacă unul din membri, Codrin Ştefănescu, susţine că Darius Vâlcov, condamnat pentru o șpagă de un milion 400 de mii de euro, a fost condamnat pentru nimic.

Lucian Mîndruţă scrie pe Facebook că nu înţelege de unde i se trage lui Vâlcov renumele de economist de excepţie. A fost primar în Slatina: așa, și?

E Slatina vreun Cluj al Munteniei? Are business, investiții străine, bubuie economia? E plin vara de lume la Untoldul oltenesc? Nici vorbă: Slatina e cunoscută doar pentru un combinat de aluminiu cu parfum rusesc, rămas de la Ceaușescu. E un oraș sărac, cu drumuri rupte, cu blocuri necăjite, spoliat în repetate rânduri de administratorii săi. Dacă Vâlcov, așa cum e el, cu condamnare și tablouri în pereti e FRUNCEA pesedismului? Dacă asta e tot ce pot ei mai bun? Biata țară!, conchide Lucian Mîndruţă.

Sorin Ioniţă

În Guvernul 3.0 sunt şi demnitari bine văzuţi, membri ai PSD de la care societatea civilă şi nu numai au mari aşteptări.

Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, a scris pe pagina sa de Facebook:

Dacă ăștia ar pleca toți acasă, absolut toată garnitura, așa, cam vreo 8 ani cu executare, și ar lasa-o în loc doar pe Sorina Pintea, în vârful guvernului și la toate ministerele, inclusiv Finanțe, Transporturi, Fonduri UE, etc - parcă aș dormi mai liniștit. Nu știu cum au scăpat-o pe femeia asta în guvern, e din alt film, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.

Dacă aţi urmărit emisiunea „Imparțial” din această săptămână, şi deputatul USR Emanuel Ungureanu, şi fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu spuneau că au încredere în Sorina Pintea.

Cătălin Striblea

Biata ţară, scria Lucian Mîndruţă. Biata ţară, peste care a venit Revoluţia Fiscală. Cu ce efecte?

Cătălin Striblea, realizator DigiFM, în postarea sa de pe Facebook, explică:

Cel mai bine afli ce efecte are revoluția fiscală, când stai de vorbă cu cei afectați. Poveștile lor sunt clare: cei mari rezistă, cei mici vor lucra la negru. Altfel, lumea e de acord că PSD vrea prosperitate, dar pentru partid.

Şi prezintă câteva concluzii Cătălin Striblea:

1. Unii dintre patroni plătesc bonusuri ca să nu treacă încă contribuțiile dintr-o parte într-alta.

2. Patronul unei companii mici preferă să plătească la negru. Și-a pus angajații pe salariu minim și restul banilor îi dă în mână.

3. Problemele apar la companiile mici.

Vlad Petreanu

Despre Revoluţia fiscală a scris şi jurnalistul Vlad Petreanu pe blogul său. I-a trimis un amic fluturașii de salariu, amicul fiind IT-ist. Diferenţa dintre ce a încasat în ianuarie acum, în 2018, şi cât a primit salariu în noiembrie 2017: reprezintă o scădere de 25%.

E o idee bună, nu? Să modifici legea în așa fel încât să enervezi niște tipi bine plătiți, care fac parte dintr-un sector care reprezintă 6% din PIB, și care pot lucra, de fapt, cam oriunde în lumea asta.

Cum este posibil să ai o concepție atât de primitivă și stupidă despre economie, ca să spui că angajatorii își fură angajații dacă nu acoperă paguba produsă de o japcă a guvernului din care faci parte?, se întreabă Vlad Petreanu. Ce răspunde Guvernul salariaților din mediul privat, prin vocea dnei Lia Olguța Vasilescu de la Muncă? Patronii vă fură!.

Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu Pippidi, profesor de studii ale democraţiei în Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România, are o cu totul altă părere despre statul paralel şi consideră că soluţia pentru a lupta împotriva lui e ca partidele să se unească. Aşa a scris pe site-ul România Curată.

Pentru că, pe cât de adevărat e că dl.Dragnea nu are credibilitatea unui reformator al serviciilor secrete, e mult mai important faptul că el are interesul, la ora asta, să lupte cu statul paralel, că i-a ajuns victimă sau aproape, scrie Alina Mungiu Pippidi. Şi unele partide din Opoziţie au încasat lovituri de la statul paralel. Alina Mungiu Pippidi vorbeşte şi despre dovezile care curg la comisia greu încercată a lui Manda.

Nu are cum să iasă o clasă politică alternativă, dacă trebuie să treacă prin filtrul statului paralel, ca la orice piață intervenția distruge competitivitatea”, este de părere Alina Mungiu Pipidi. Concluzia ei? Politica e a civililor, așa spune legea care există deja, corupți sau necorupți, e a lor”.

Citiți aici articolul.

Ciprian Apetrei

Un român care a studiat la universităţile din Franţa şi a rămas acolo este convins că:

„Satul paralel ne lasă fără valori.

Pe linie politică, Dragnea tocmai a primit sprijinul Alinei Mungiu.

Pe linie economică, creierul Vâlcov, autor al programului de guvernare, evaluator de guverne și consilier al primului-mininstru. Cel mai bun economist al țării. Primar PD, parlamentar și ministru PSD. Condamnat la o opt ani de închisoare pentru că iubea arta și familia.

Există o speranță. Lupta continuă, concluzionează el pe Facebook.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri