România, codașă la dotarea militarilor

Data publicării:
soldati romani exercitii

România cheltuie puţini bani pentru dotarea militarilor. A alocat anul trecut pentru apărare 121 de dolari pe cap de locuitor, una dintre cele mai mici sume dintre statele membre NATO. Doar Albania şi Bulgaria au investit mai puţin în soldaţii lor. La Polul opus, se află Statele Unite, Norvegia şi Marea Britanie.

Datele vin chiar de la Alianţa Nord Atlantică.  Anul trecut, România a alocat apărării 1, 41 la sută din PIB, adică 2,65 miliarde de dolari. Mai mulţi bani decât în 2015 nu şi faţă de 2014, însă.

Cea mai mare cheltuială a Armatei Române este cu plata personalului, respectiv 64,33% din buget. În echipamente militare s-a investit puţin peste 20 de procente, iar în infrastructură doar 2,81 la sută.

La polul opus, singurele ţări care au oferit mai mult de 2 la sută din PIB militarilor au fost ţări precum Statele Unite, Grecia, Estonia, Marea Britanie şi Polonia. Abia anul acesta România a stabilit să atingă acest prag de finanţare. Rămâne de văzut dacă sumele vor fi şi cheltuite pentru înzestrare.

NATO laudă însă România atunci când vine vorba de realizările din ultimii ani. Aici putem să privim spre centrele NATO , unitatea de la Oradea specializată pe adunarea de informaţii militare și Scutul de la Deveselu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri