România nu raportează Comisiei Europene datele despre poluare

Data publicării:
Air Pollution Levels In Putney Exceed Yearly Quota Just Days Into 2013
Foto: Gulliver/Getty Images

Aerul îmbâcsit al Capitalei a înnegrit prima zăpadă din acestă iarnă. Străzile şi trotuarele sunt pline de noroi. Şi, deşi suntem sub procedură de infringement pentru poluarea din Capitală, consilierii municipali se pregătesc să mai dea o lovitură mediului: vor să taie din bugetul alocat peste 28 de milioane de lei.

Cu 600 de maşini la mia de locuitori, Bucureştiul e-n topul mondial al celor mai aglomerate capitale. Cu mici excepţii, majoritatea autoturismelor transformă aerul în otravă. Lor li se adaugă şantierele ilegal amenajate, CET-urile şi chiar centralele de apartament.

Iar poluarea se reflectă clar în... zăpadă. În doar câteva ore, ninsoarea se transformă în noroi. Iar când se topeşte, în canale ajunge apă amestecată cu uleiuri şi carburanţi arşi.

Roxana Wring, consilier general: Aşteptăm în continuare autobuzele care sunt cu diesel, continuă să se reducă spaţiul verde, se continuă construirea aceasta haotică.

Paradoxal, consilierii anunţă că la următoarea şedinţă vor tăia din bugetul alocat mediului aproape 29 de milioane de lei.

Dan Trifu, vicepreşedinte ECOCIVICA: ONG-urile au zeci de dosare în instanţă prin care încearcă să salveze terenurile retrocedate pe spaţii verzi. Şi tot timpul primăria spune că nu are bani să le răscumpere. Ei, cum să nu ai bani din moment ce tu vrei să tai 20 de milioane tocmai de la acest lucru?

Dan Bărbulescu, specialist politici de mediu: Mi-aş dori să aflu că în loc de borduri schimbate, primarii noştri au plantat arbori.

La începutul acestui an, consilierii municipali anunţau investiţii pentru un aer curat. Perdeaua forestieră, staţiile de monitorizare a aerului de lângă şantiere şi restul planurilor anunţate... au rămas promisiuni. Dacă nu-şi rezolvă problema calităţii aerului, Bucureştiul va fi amendat cu 100.000 de euro zilnic.

Şi la Timişoara, sunt aceleaşi probleme. În primele patru luni din 2018, emisiile de gaze nocive au depăşit limitele maxime admise de 17 ori.

Maria Puiu, profesor genetician: Avem tot mai multe mașini, avem tot mai puțini copaci.

Mioara Gociu, președinte ONG: Populația suferă din cauza unor poluatori, numai că ei declară că totul este în regulă.

În Timișoara există 7 stații de măsurare a calității aerului, numai că țara noastră nu raportează rezultatele către Uniunea Europeană de frica amenzilor.

Pe o hartă interactică putem observa cele 2.000 de stații de măsurare a calității aerului din Europa. Printre puținele state membre UE care nu raportează Comisiei Europene datele colectate de aparatele de măsurat aerul este și România.

Tot ce înseamană autoturisme particulare, zone industriale, termocentrale sau uzine, sunt principalii factori care polueaza aerul. Toate se reflectă în sănătatea populației, dar și în alimentele pe care le consumăm zi de zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri