Adevărul despre suplimentele alimentare. Când ne pot îmbolnăvi vitaminele?

Data actualizării: Data publicării:
pastile suplimente alimentare vitamina c
FOTO: Shutterstock

Să luăm vitamine, pentru a ne întări imunitatea! Este un obicei pe care îl au majoritatea oamenilor în perioada rece. Greșit, avertizează medicii! Vitaminele și mineralele luate în exces pot duce la probleme ale stomacului, ficatului sau rinichilor. Cătălina Crețu, medic de familie cu competență în fitoterapie, a explicat la Tinerețe fără bătrânețe tot ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare.

Uzul și abuzul de vitamine.

„În primul rând trebuie să știm că avem nevoie de vitamine toată viață. De când ne naștem până în ultimul moment. Dar ceea ce este esențial e că acele vitamine pe care le consumăm să fie potrivite structurii noastre, anotimpului suplimentar unei anumite situații patologice sau unei anumite situații în care cresc necesitățile firești ale corpului cum ar fi de exemplu sarcina”.

Deci să nu fie luate după ureche, așa cum se întâmplă și să fie luate în funcție de ce probleme de sănătate avem sau nu?

„Da, evident. Sau nu avem. Pentru că trebuie să știm că în mod firesc noi nu putem să sintetizăm aceste vitamine despre care se tot vorbește și de aceea suntem dependenți de aportul lor din exterior. E un pleonasm dar trebuie să fie bine înțeles. Și atunci am nevoie de vitamine cum sunt cele din grupul B de vitamina C de vitamina A de vitamina E de vitamina K bine cunoscută vitamina D fiecare se duce pe culoarul ei și ne servește corpul și își face rolul într-o anumită direcție”.

Să începem cu vitamina C pentru că este cea mai consumată în perioada asta rece. Toată lumea vrea vitamina C că să se ferească de răceli. Când poate fi greșit acest comportament de a lua vitamina C de la farmacie pur și simplu?

„Încep cu avantajul de a lua. Este acela că eliminându se pe cale renală mai rar se obține cu acesta supraîncărcare cu vitamina C dar dacă suntem perseverenți și dacă ne gândim colegul, colegă a răcit hai să iau doză dublă de vitamina C că nu mi face nici un fel de probleme”.

Când avem nevoie de suplimente cu vitamine?

„Dacă nu sunt în stituatia excepțională și nefericită a unui pacient suferind de cancer unde se admite pe o anumită perioada limitată de timp o doză de 2 sau 3 ori mai mare de vitamina C, în toate aceste situații dacă a venit sezonul rece este clar voi avea nevoie de efectul pe care îl are vitamina C asupra imunității de tipul luptei împotriva virușilor și a bacteriilor dar și în acest caz trebuie să fiu atent cum le iau: fie din sursă naturală și este o soluție foarte bună dacă nu am nici o afecțiune în momentul respectiv, fie dintr-o sursă artificială simplă sau în combinație. În orice caz este cea mai bună varianta nu este aceea de a merge eu direct la farmacie sau la magazine care comercializează produse din plante, ci a mă sfătui înainte cu un medic care este specializat pe această direcție.”

Care ar fi sursele naturale pentru vitamina C?

„Legumele verzi, fructele de pădure acestea sunt principalele surse deci cătină este un excelent mijloc de a asimila vitamina C și trebuie să știți că efectele pe care le vom resimți se referă nu numai asupra puterii de a lupta împotriva virușilor și a bacteriilor ci și asupra calității pieli asupra scăderii riscului accindentelor de tip cardiovascular, vitamina C este excelență și în ceea ce privește și rărirea crizelor de asm care se știe pe sezonul rece și umed sunt ceva mai frecvente și chiar au un efect benefic în cazul diabeticilor”.

Se întâmplă des că oamenii să ajungă la exces de vitamina C?

„Se întâmplă atunci când frică sau neștiință este cea care domină acțiunea de a lua acesta vitamina. Repet ea se elimina în mod firesc din corp pe cale renală dar există situații în care se produce din temere o supradozare și atunci efectele sunt destul de neplăcute. Apar dureri la nivelul stomacului, senzație de arsură, gastrită în cazuri extreme se poate ajunge până la (cancer) ulcer, deci e vorba despre niște simptome pe care ar fi bine să le evităm”.

Cum rămâne cu cei mici, copiii? Pentru că mulți părinți îi îndoapă cu vitamina C, calciu, vitamina D, fier. De ce este greșit acest obicei?

„Un copil are un ritm de creștere de dezvoltare mult mai intens decât un adult. Deci necesitățile lui vor fi mult mai mari decât ale unui adult. Trebuie să știți că este un pericol. Am mai auzit acest obicei. Sunt mai mulți copilași răciți la grădiniță sau începem clasa zero hai să dăm eventual o săptămâna- 2 săptămâni doză dublă de multivitamine. Printre altele acolo găsesc și fier găsesc și calciu. Intoxicația sau supradozajul cu fier este unul destul de neplăcut care acționează asupra ficatului și asupra pancreasului deci nu ne jucăm sau nu putem spune că dacă sunt plante sau produse din plante le pot lua oricum pentru că nu vor face rău”.

Deci cele din plante dar să nu ia suplimentele pastile?

„Evident. Ele sunt chiar foarte bine determinate pe grupe de vârstă. Pediatrii au început să aibă și chiar și medicii de familie o deschidere foarte mare și o informare legată de posibilitatea asimilării acestor vitamine din surse naturale și producătorii de produse din plante au crescut oferta pe piață astfel încât putem să facem alegeri înțelepte în colaborare cu medicul care este evident specializat pe așa ceva.”

Iata încă o dată consultul medicului. Nu luat după ureche. La ce efecte se poate ajunge dacă un copil este îndopat așa cum se întâmplă de obicei cu multe vitamine în perioada creșterii?

„Din nefericire am auzit și acest obicei. Copilul nu mănâncă dați-mi ceva, niște vitamine că să mănânce. Neînțelegând că de fapt există niște reale necesități, că există niște structuri, structurile copiilor sunt diferite că această ideie gras și frumos nu înseamnă neapărat sănătate și că administrarea acestor vitamine în cantitate mare în prima parte a vieții va genera niște obiceiuri alimentare greșite ulterior și din nefericire sunt foarte multe cazurile în care aceste administrări în mod excesiv de vitamine atât pe cale naturală și suplimentată cu cele aflate sub formă de capsulă, comprimate sau siropuri duc la obezitate mai târziu. Pentru că nu i așa se dezvoltă un metabolism și niște arderi cu mult mai intense cresc necesitățile false. Deci atunci copilul se va îndopa și cu alimente. Când ulterior va avea o problema de tip emoțional va ști că o va rezolva cu alimente pentru că așa a fost semnalul care a fost dat corpului și după aceea este foarte greu de rezolvat de echilibrat în astfel de situații pentru că să știți că se ajunge chiar până la cazuri de obezitate morbidă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri