Alimente interzise prin lege, în meniul grădiniţelor. Cât de periculoase sunt

Data actualizării: Data publicării:
mezeluri farfurie

Bazele alimentaţiei sănătoase se pun în primii ani de viaţă. Există şi o lege care reglementează hrana copiilor în grădiniţe. Cu toate acestea, în meniurile celor mici se regăsesc carne procesată, produse de patiserie sau dulciuri, care nu au ce căuta în farfuriile lor. Reporterii „Tinereţe fără bătrânete” au analizat meniurile împreună cu nutriţioniştii.

Cereale rafinate, pâine cu brânză topită, sarmale şi papanaşi cu smântână. Pe toate le-am descoperit în meniul copiilor, la grădiniţă. Bogate în E-uri, chimicale şi calorii goale, produsele apar în farfuriile din zeci de creşe şi grădiniţe. Asta în ciuda faptului că avem o lege clară încă din anul 2008, care pune pe lista neagră alimentele cu un conţinut mare de zahăr, grăsimi şi calorii. Pe hârtie, pare limpede pentru toată lumea.

Această legislaţie presupune reguli stricte în ceea ce priveşte alimentaţia copilului. Sunt mai multe produse. Ele chiar nu se utilizează în unităţile de învăţământ: grăsimile acelea foarte concentrate, smântâna foarte grasă este folosită mai rar - şi mai ales brânza topită este cu desvăvârşire interzisă. Brânza topită este expres precizată în legislaţie ca nefiind recomandată a fi dată copilului”, spune Gina Iordache, inspector şcolar.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Am analizat, împreună cu nutriţioniştii, ce primesc, de fapt, copiii în câteva grădiniţe din Bucureşti şi din ţară.

Dacă ne uităm la meniul de prânz e fix ca al unui adult în miniatură, cu sarmale, cu ostropel, cu tot felul de sosuri, cu varză călită, murături”, spune Alina Stoica, nutriţionist.

În plus, în multe grădiniţe, copiilor le sunt oferite la masă şi mezeluri.

Teoretic, toate aceste derapaje ar trebui amendate, mai ales că meniurile copiilor sunt alcătuite de cabinetul medical al fiecărei grădiniţe. În realitate, nimeni nu este tras la răspundere.

Meniul din grădinițe este explicat pe larg și desființat de nutriționiști, într-un nou episod din proiectul „Alimentația copiilor sub lupă” la Tinereţe fără bătrâneţe, duminică, de la ora 10:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri