Analiza de sânge care depistează cancerul de piele

Data publicării:
cancer sange

Melanomul, cea mai gravă şi greu de tratat formă de cancer de piele, poate fi depistat înainte de apariţia primelor simptome. Cel puţin aşa susţin cercetătorii australieni. Spun că au pus la punct o analiză de sânge graţie căreia cresc şansele de supravieţuire ale celor care suferă de boala nemiloasă.

Mulţi află că suferă de cea mai agresivă formă a cancerului de piele când nu se mai poate face mare lucru. Cercetările unei echipe de la Universitatea din Perth, Australia, au dus însă la o premieră medicală: un test de sânge inovator depistează boala instalată la nivelul epidermei, înainte să se răspândească spre organe vitale. Metoda experimentală şi-a dovedit eficacitatea în 80% dintre cazuri, iar cercetătorii sunt optimişti că vor atinge acurateţe de 90% în viitorul foarte apropiat.

Mel Ziman, conducătoarea echipei de cercetare: „Este pentru prima oară când s-au folosit auto-anticorpi pentru diagnosticul melanomului, am arătat că acest lucru este posibil, iar asta este o adevărată descoperire”.

În mâinile unui bun diagnostician, testul va face diferenţa între viaţă şi moarte pentru pacienţii cu risc ridicat de apariţie a acestei forme de cancer. O spune un supravieţuitor al melanomului.

Clinton Heal, CEO al Melanoma Western Australia: „Acest test de sânge va fi foarte important, pentru că putem astfel furniza medicilor un instrument suplimentar de detectare. Ştim că, în cazul melanomului, cu cât este mai rapidă diagnosticarea, cu atât este mai bine”.

Practic, testul inventat de australieni ar putea da răspunsurile dorite înainte a se ajunge la procedura dureroasă şi stresantă a biopsiei. În plus, i-ar putea ajuta pe medici să identifice mai repede dacă au de-a face doar cu o aluniţă sau cu debutul cancerului de piele. Astfel, pacienţii ar putea să înceapă terapia de combatere a bolii înainte ca melanomul să crească şi să afecteze ţesuturile în profunzime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri