Avertisment. „Vracii” moderni pot fi un pericol pentru sănătate

Data publicării:
chiropractica

Mii de români trec anual pragul cabinetelor de medicină alternativă şi se lasă pe mâna „vracilor” moderni pentru a scăpa cât mai repede de cancere, dureri de cap ori hernii de disc. Situaţia este scăpată cu totul de sub control mai ales că mulţi dintre terapeuţi nu sunt certificaţi şi pot face mai mult rău decât bine.

Tot mai mulţi chiropracticieni promit că vindecă herniile de disc, migrenele şi alte afecţiuni. Deşi este recomandată chiar de către unii medici ca metodă de tratament, specialiştii atrag atenţia că procedura trebuie aplicată doar de terapeuţi certificaţi.

În ultimii ani a crescut numărul terapeuţilor care promit că iau durerea cu mâna, la propriu. În acelaşi timp, s-a mărit şi numărul pacienţilor care fac cozi la cabinetele aşa-zişilor specialişti pentru a se vindeca într-un timp-record.

„Vrea să fie rezolvat în 2-3 zile. Dacă vorbim de coloană, ele ne dau de ştire de mult timp şi se agravează pe zi ce trece. Dacă vine o persoană şi îţi zice că îl doare de 10 ani, dar în ultima jumate de an nu-şi mai simte un picior, dar el vrea de mâine să nu mai simtă nimic”, spune Vasile Druță, medic primar ortopedie și traumatologie.

Chiropractica este o procedură tot mai folosită de către terapeuţi. Puţini sunt însă şi calificaţi pentru acest lucru. În lipsa unor reglementari clare, orice maseur care face un curs de câteva zile se poate da drept terapeut.

„În România este o mare problemă: chiropractica este un cuvânt popular şi foarte mulţi oameni care îl folosesc nu au studiile adecvate. Nu există nimeni care să îi verifice pe cei care spun ca sunt chiropractori”, spune dr. Lou Jacobs, chiropractor.

Chiropractica, o formă alternativă de medicină

Doctorul Lou Jacobs practică această metodă de 15 ani în America. Din când în când vine şi în ţara noastră, iar prin mâna sa au trecut până acum câteva sute de pacienți români. Susţine că metoda poate funcţiona în cazul migrenelor, durerilor de spate, crampelor musculare şi bolilor digestive.

Chiropractica vine în ajutor pentru toate aceste boli, dar eu nu le vindec. Eu înlătur blocajul, interferenţele sistemului nervos, în aşa fel încât corpul să poată să se vindece singur. Nu ajută întotdeauna şi depinde de severitatea problemei. Am avut doi pacienţi ieri şi le-am recomandat să meargă la operaţie, pentru că problema era foarte severă”, explică dr. Lou Jacobs.

Medicul este primul chiropractor american atestat în România şi printre puţinii specialişti care au absolvit o şcoală inainte de a practica această formă de medicină alternativă.

„Trebuie să faci patru ani de facultate şi după aceea trebuie să urmezi o universitate specială dedicată studiului chiropracticii. Sunt şcoli, majoritatea în USA, dar şi în Canada, în Franţa, în Anglia şi o şcoală în Spania şi cred că şi în Australia, dar nu sunt şcoli în România. Nu există nicio şcoală în Europa de Est”, a constatat dr. Lou Jacobs.

Terapiile complementare, doar cu atestat

În România, meseria nu există în nomenclatorul de profesii, dar ca să poţi folosi orice tehnică alternativă şi complementară de tratament este nevoie de o diplomă. La finalul procedurii de atestare, avizul este dat de Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă.

„În România sunt foarte puţini. La noi la Ordin sunt avizaţi 11 sau 12. În momentul în care terapia nu este în nomenclator, dar este terapie manuală, mergi pe terapia manuală şi în paranteză terapia respectivă, pentru că sunt multe tipuri de masaj care nu sunt trecute în nomenclator”, explică Lionel Zosmer, preşedintele Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară şi Alternativă.

Gelu Cosma este kinetoterapeut de mai bine de 15 ani. A lucrat cu sportivi precum Andrei Pavel, Horia Tecău şi Simona Halep. După mai multe cursuri făcute în afara ţării, specialistul a primit şi un atestat care îi permite să folosească terapiile complementare.

„Mi-au aprobat terapia cu biocam, terapia craniosacrală, stimulare electrică şi neuromagnetică, acupunctură, presupunctură, yumeiho, osteopatie, chiropractică”, arată kinetoterapeutul Gelu Cosma.

Specialistul atrage atenţia că toate aceste tehnici de manipulare manuală trebuie făcute doar de terapeuţi autorizatti.

„Să aibă la bază o facultate paramedicală în special Facultatea de kinetoterapie. Trebuie să ştie anatomie, biomecanică şi fiziologie. Trebuie să aibă o bază foarte sănătoasă. Să fie un fel de religie”, explică Gelu Cosma.

Riscuri

În caz contrar, urmările pot fi grave.

„Poţi să ajungi la cineva care nu e chiropractican şi să dezvolţi o problemă la un nerv pe care să nu o simţi imediat. E riscant!”, avertizează dr. Lou Jacobs.

„Noi suntem complementari medicinei. Noi nu înlocuim medicul. Dacă vine la mine cineva ce are medicaţie prescrisă de un medic, eu nu pot să-i opresc medicaţia respectivă”, subliniază Lionel Zosmer.

De aceea, oamenii trebuie să fie atenţi la cine apelează atunci când au o problemă de sănătate. Şi asta pentru că pot plăti scump credulitatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri